Timo Bult Timo Bult
01/06/2020 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2020 11:05

Blockchain kan problemen medische toeleveringsketen helpen oplossen, aldus Harvard

Nieuws
Blockchain kan problemen medische toeleveringsketen helpen oplossen, aldus Harvard

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

De coronavirus pandemie is nog altijd niet onder controle in veel delen van de wereld. De gezondheidszorg in veel landen staat onder druk, en problemen binnen de toeleveringsketens van bijvoorbeeld ziekenhuizen worden tijdens deze crisis nog duidelijker en problematischer. Volgens Harvard Business Review kan blockchain-technologie een oplossing bieden.
De medische toeleveringsketen strijkt zich uit over de hele wereld. Veel processen zijn afhankelijk van papieren documentatie en dus handmatige handelingen. Dit zorgt vooral tijdens importprocessen voor onnodige tijdverspilling, problemen bij kwaliteitscontroles en zelfs diefstal.
Als gevolg van deze problemen is een van de 10 medische producten (medicijnen, tests, vaccines etc.) in lage- en middeninkomenslanden beneden de gestelde standaarden of zelfs nep, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens SBI Group, de nationale organisatie van het Verenigd Koninkrijk die standaarden ontwikkelt, wordt er jaarlijks maar liefst $1 miljard aan medische producten gestolen.
Kortom, het is een aanzienlijk probleem dat vooral tijdens deze crisis pijnlijk is. Volgens Harvard Business Review kijken steeds meer bedrijven binnen deze industrie naar blockchain:

Om enkele van deze kwetsbaarheden in de supply chain op te lossen, wendt de industrie zich tot blockchain-technologie. Met een blockchain – die het goedkoper, gemakkelijker en sneller kan maken om te verifiëren wat waar is wanneer een bedrijfsproces zich uitstrekt over organisaties met concurrerende belangen – kunnen bedrijven veilig samenwerken in een gedeeld, permanent grootboek.

Middels een blockchain kan informatie permanent worden opgeslagen. Dankzij de fundamenten van de technologie kan men erop vertrouwen dat de informatie die zij zien klopt. Daarnaast kunnen alle partijen inzien welke stappen een product heeft doorgemaakt. Zodoende is het dus mogelijk om, in het geval van bijvoorbeeld diefstal, precies te zien bij welke stap in de toeleveringsketen het probleem is opgetreden.
Bovenal biedt blockchain-technologie de mogelijkheid om bepaalde handmatige handelingen met papieren documenten, bijvoorbeeld bij grensposten, te digitaliseren en zelfs automatiseren. Al met al kan blockchain helpen met het versnellen en veiliger maken van de wereldwijde medische toeleveringsketen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie