Rico Engelbarts
20/10/2018 14:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2018 14:30

Crypto en blockchain gaan de wereld veranderen, maar nu nog niet

Nieuws

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

De CEO van de Russische financiële dienstverlener Sberbank, heeft verklaard dat cryptocurrency en blockchain-technologie bedrijven en financiën fundamenteel zullen transformeren. Dat gezegd hebbende, kijkt Herman Gref naar een tijdspanne van tientallen jaren in plaats van maanden of jaren.
Volgens een rapport uit lokaal nieuws, denkt de CEO van Sberbank dat cryptocurrencies en blockchain-technologie de kracht hebben om de samenleving radicaal te transformeren.

Gref sprak gisteren over de financiële innovaties op de fintech-conferentie, het Finopolis-forum. Het evenement werd gehouden door de Bank of Russia in Sochi en duurde van woensdag tot vrijdag deze week.

De veranderingen die Gref voor ogen heeft, hoeven we volgens hem echter niet snel te verwachten. De bankier ging verder met te stellen dat digitale valuta’s minstens tien jaar nodig zouden hebben om de huidige status-quo aan te vechten. Gref is van mening dat nationale regeringen proberen zo lang mogelijk wanhopig vast te houden aan bestaande financiële diensten:

… het is niet waarschijnlijk dat een staat bereid is afstand te doen van het gecentraliseerd model voor geldvoorraad.

De bankdirecteur van de staat is optimistischer over blockchain-technologie. Hij is van mening dat de werkelijke implicaties van gedistribueerde grootboeken zich binnen ongeveer drie tot vijf jaar zullen voordoen:

De technologie is nog niet klaar. Wanneer zal het klaar zijn? Naar mijn mening, over drie tot vijf jaar. Als je het me over vijf jaar vraagt, kan ik misschien iets duidelijker zeggen over de plek van de technologie, maar het potentieel is enorm. 

Gref verklaarde ook dat de hype-verstikkende bear markt van 2018 een “evenwichtige afweging en evaluatie van deze technologie” mogelijk heeft gemaakt. De experimenten die in de ruimte worden uitgevoerd zullen de basis leggen voor de ingrijpende veranderingen die worden beoogd.

Ten slotte richtte Gref zich op voorschriften. Volgens hem is het mogelijk dat elk openlijk verbod op cryptomunten het innovatieve potentieel van de ruimte onderdrukt. De technologie moet zich “rustig ontwikkelen” en kan dat beter nu een groot deel van de speculatie is uitgestorven.

Hoewel het misschien niet is wat iedereen wil horen in termen van tijdsbestek, lijkt Gref’s kijk op cryptocurrencies verfrissend gegrond. Opvallend afwezig waren eventuele opmerkingen met betrekking tot fraude, tulpen, rattengif of witwassen.

Gref’s commentaar op de ontwikkelingen is consistent met Sberbank’s eigen experimenten met blockchain. De financiële dienstverlener in staatsbezit heeft gewerkt aan systemen die de technologie gebruiken om de efficiëntie van de geleverde diensten te vergroten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Advertentie