Kevin Schijven Kevin Schijven
22/01/2024 09:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2024 09:42

Crypto mega-scam ontdekt: 42.000 beleggers voor $32 miljoen opgelicht

Nieuws
Crypto mega-scam ontdekt: 42.000 beleggers voor $32 miljoen opgelicht

Foto: M.a.u/Shutterstock

In de afgelopen maanden heeft een grootschalige oplichtingsoperatie in de crypto wereld een flinke buit gemaakt van een enorme groep slachtoffers.

Zij gebruikten hiervoor een methode die zelfs de meest doorgewinterde crypto-beleggers om te tuin leiden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

42.000 crypto beleggers bedrogen voor $32 miljoen

Volgens onderzoek van beveiligingsbedrijf Blockfence heeft de operatie sinds april 2023 al meer dan 42.000 mensen bedrogen en een totaalbedrag van $32 miljoen buitgemaakt.

De oplichters deden dit door meer dan 1.300 nep crypto tokens te creëren die lijken op de tokens van bestaande projecten en bedrijven, maar vaak nog niet gelanceerd zijn.

De oplichters beginnen door eerst 10 tot 20 ethereum (ETH) naar een extern adres sturen om van daaruit de nieuwe neppe tokens te creëren. Vervolgens voorzien de oplichters deze tokens van een nep volume om handelaren aan te lokken.

Zodra de oplichters genoeg kapitaal hebben aangetrokken van deze handelaren, plegen ze een zogeheten ‘rug pull’, oftewel ze cashen uit. Vervolgens herhalen ze het proces met een nieuwe token.

Advertentie

Vermijd twijfelachtige crypto tokens, maar FOMO is sterker

De oplichters spelen in op de fear of missing out, beter bekend als FOMO, van de potentiële investeerders. Dat doen zij door bijvoorbeeld een neppe maximumvoorraad te tonen van de token.

Op het eerste gezicht lijken de contracten achter de tokens legitiem en doorstaan ze meerdere beveiligingscontroles. Echter behouden de oplichters de mogelijkheid om zo veel tokens als ze willen te creëren, te vernietigen en zodanig de maximale voorraad te vervalsen.

De oplichters implementeren zelfs een functie op de tokens om de indruk te wekken dat een rug pull onmogelijk is. Toch is dat precies wat ze vervolgens doen. Zodra de prijs kunstmatig is opgevoerd, wordt de illusie verbroken en wordt het onmogelijk de token te verkopen.

Pablo Sabbatella, hoofd van onderzoek bij Blockfence, waarschuwt beleggers voor dit soort risico’s:

“Het eerste wat crypto handelaren kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen dergelijke scams is simpelweg het vermijden van twijfelachtige tokens,” zegt Sabbatella.

Voor crypto investeerders die toch bereid zijn in riskantere tokens te handelen, adviseert Sabbatella het gebruik van meerdere fraude detectie-instrumenten te gebruiken.

Vooral neppe memecoins worden gemaakt door de oplichters met namen als AIPEPE, Purple Pepe, Pepe Chain, Pepe Race en Baby Pepe. Opvallend maakten ze ook een Blockfense token.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie