bank_voor_internationale_betalingen_cryptocurrencies_niet_schaalbaar_genoeg_om_geld_te_zijn

Crypto niet schaalbaar genoeg om geld te zijn, zegt Bank voor Internationale Betalingen

0

De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) heeft gezegd dat cryptocurrencies niet kunnen schalen om als geld te functioneren, in een artikel van 24 pagina’s dat gisteren, 17 juni, is gepubliceerd als onderdeel van het jaarlijkse economische rapport van de organisatie.

Volgens de BIB, een in Zwitserland gevestigde internationale organisatie die bestaat uit 60 centrale banken van over de hele wereld, kunnen cryptocurrencies niet opschalen om een ruilmiddel te worden in de wereldeconomie. Het BIB-rapport schetst drie belangrijke “tekortkomingen” die zullen beletten dat crypto geld zal vervangen; “schaalbaarheid, stabiliteit van waarde, en vertrouwen in het definitieve karakter van betalingen (finaliteit)”.

De BIB bekritiseert de decentralisatie van cryptocurrencies als een tekortkoming in plaats van een pluspunt, bewerend dat “het vertrouwen op elk moment kan verdampen vanwege de kwetsbaarheid van de gedecentraliseerde consensus waarmee transacties worden vastgelegd”.

Ook stelt de BIB dat de meeste blockchains op hun best alleen “probabilistische” finaliteit van transacties kunnen bieden, door voorrang te geven aan de langste chain in de ledger, om tegenstrijdige transactie-validaties te sluiten.

In die geest slaat het rapport alarm over het “forken” van blockchains, dat cryptocurrencies kan doen splitsen, met het risico op “compleet waardeverlies”. Het rapport citeert een foutieve Bitcoin (BTC) software-update in maart 2013 die ervoor zorgde dat de blockchain tijdelijk splitste en de BTC-prijs “bijna een derde” aan waarde verloor, hoewel de BIB nalaat te vermelden dat de coin binnen een paar uur de meeste verliezen terug had gewonnen.

De BIB roept ook de bezorgdheid op dat naarmate de shared ledger groeit, er voor transactieverwerkingen elektriciteit en computerresourses nodig zijn die zelfs de krachtigste faciliteiten overtreffen.

De “communicatie-volumes” en behoefte aan opslag die gepaard zou gaan met de algemene acceptatie van cryptocurrency, zouden “het internet tot stilstand kunnen brengen”, aldus de bank. Minder dramatisch gezegd; opstopping van de blockchain riskeert simpelweg dat “hoe meer mensen cryptocurrency gebruiken, hoe lastiger betalingen worden”.

De BIB maakt zich ook zorgen over de concentratie van macht over “alle” cryptocurrencies, daarbij verwijzend naar het probleem van “manipulatie”, waarbij ‘mine-bare’ cryptocurrencies  worden bestuurd door een kleine pool van miners met krachtige processors die de concurrentie bij kunnen houden.

Het rapport is met name gericht op cryptocurrencies die gebruik maken van proof-of-work, permissionless blockchains, hoewel het het bestaan van alternatieve consensus-mechanismen zoals proof-of-stake, en scaling solutions als het Lightning Network, erkent, onder het behoud dat “het nog bewezen moet worden in de praktijk”.

Is de BIB bang om terrein te verliezen aan cryptocurrencies of worden hier gedegen argumenten aangehaald? Laat het ons weten in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws