Crypto niet schaalbaar genoeg om geld te zijn, zegt Bank voor Internationale Betalingen

De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) heeft gezegd dat cryptocurrencies niet kunnen schalen om als geld te functioneren, in een artikel van 24 pagina’s dat gisteren, 17 juni, is gepubliceerd als onderdeel van het jaarlijkse economische rapport van de organisatie.

Volgens de BIB, een in Zwitserland gevestigde internationale organisatie die bestaat uit 60 centrale banken van over de hele wereld, kunnen cryptocurrencies niet opschalen om een ruilmiddel te worden in de wereldeconomie. Het BIB-rapport schetst drie belangrijke “tekortkomingen” die zullen beletten dat crypto geld zal vervangen; “schaalbaarheid, stabiliteit van waarde, en vertrouwen in het definitieve karakter van betalingen (finaliteit)”.

De BIB bekritiseert de decentralisatie van cryptocurrencies als een tekortkoming in plaats van een pluspunt, bewerend dat “het vertrouwen op elk moment kan verdampen vanwege de kwetsbaarheid van de gedecentraliseerde consensus waarmee transacties worden vastgelegd”.

Ook stelt de BIB dat de meeste blockchains op hun best alleen “probabilistische” finaliteit van transacties kunnen bieden, door voorrang te geven aan de langste chain in de ledger, om tegenstrijdige transactie-validaties te sluiten.

In die geest slaat het rapport alarm over het “forken” van blockchains, dat cryptocurrencies kan doen splitsen, met het risico op “compleet waardeverlies”. Het rapport citeert een foutieve Bitcoin (BTC) software-update in maart 2013 die ervoor zorgde dat de blockchain tijdelijk splitste en de BTC-prijs “bijna een derde” aan waarde verloor, hoewel de BIB nalaat te vermelden dat de coin binnen een paar uur de meeste verliezen terug had gewonnen.

De BIB roept ook de bezorgdheid op dat naarmate de shared ledger groeit, er voor transactieverwerkingen elektriciteit en computerresourses nodig zijn die zelfs de krachtigste faciliteiten overtreffen.

De “communicatie-volumes” en behoefte aan opslag die gepaard zou gaan met de algemene acceptatie van cryptocurrency, zouden “het internet tot stilstand kunnen brengen”, aldus de bank. Minder dramatisch gezegd; opstopping van de blockchain riskeert simpelweg dat “hoe meer mensen cryptocurrency gebruiken, hoe lastiger betalingen worden”.

De BIB maakt zich ook zorgen over de concentratie van macht over “alle” cryptocurrencies, daarbij verwijzend naar het probleem van “manipulatie”, waarbij ‘mine-bare’ cryptocurrencies  worden bestuurd door een kleine pool van miners met krachtige processors die de concurrentie bij kunnen houden.

Het rapport is met name gericht op cryptocurrencies die gebruik maken van proof-of-work, permissionless blockchains, hoewel het het bestaan van alternatieve consensus-mechanismen zoals proof-of-stake, en scaling solutions als het Lightning Network, erkent, onder het behoud dat “het nog bewezen moet worden in de praktijk”.

Is de BIB bang om terrein te verliezen aan cryptocurrencies of worden hier gedegen argumenten aangehaald? Laat het ons weten in de comments!

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€26.473,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
€26.667,40 Kopen
2
Litebit
€26.679,40 Kopen
3
SATOS
€26.948,50 Kopen
Meer nieuws

XRP, BNB, USDC en DOGE worden nu ondersteund op Pornhub

Pornhub, een zeer populaire pornografische website, ondersteunt nu ook XRP (XRP), Binance Coin (BNB), USD Coin (USDC) en Dogecoin (DOGE). Dat viel als eerst...

Bitcoin (BTC) whales en fundamentals tonen bullish beeld

De hoeveelheid aan bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC erop, oftewel de zogeheten bitcoin-whales, is dit jaar hard toegenomen. Sinds de jaarwisseling hebben...

Bitcoin (BTC) koers na behoorlijke daling weer terug bij af, altcoins worden niet gespaard

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen 24 uur aardig teruggezakt nadat de bulls opnieuw niet door de weerstand bij $37.500 heen konden breken. De komende...

Polkadot (DOT) corrigeert na enorme stijging, maar deze aankondigingen kunnen de koers weer doen opleven

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Polkadot (DOT) nu de vierde grootste cryptocurrency is qua marktkapitalisatie. De DOT koers was in drie weken...

Bitcoin wordt vooral illegaal gebruikt, zegt nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, maar klopt dat wel?

Janet Yellen, de aankomende Amerikaanse minister van Financiën, noemt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) “bijzonder zorgelijk” en zegt dat ze voornamelijk gebruikt worden voor illegale...

Ripple medeoprichter Jed McCaleb dumpt miljoenen XRP ondanks rechtszaak

Jed McCaleb, medeoprichter van Ripple en Mt. Gox, is weer begonnen met het dumpen van grote hoeveelheden XRP (XRP) op de markt. McCaleb verkocht in...