Max ten Hoedt
23/05/2024 17:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2024 14:24

Diefstal honderden bitcoins gelinkt aan Noord-Koreaanse hackersgroep

Bitcoin-BTC Tether-USDT
Nieuws
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins

Foto: arindambanerjee / Shutterstock.com

Op X heeft blockchain onderzoeker ZachXBT zeven wallet-adressen gelinkt aan Lazarus, een beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep. Deze wallets bevatten samen 891,13 bitcoin (BTC), wat meer dan 60 miljoen dollar waard is. ZachXBT vertelt in zijn bericht ook dat hij een paar weken geleden ook al berichtte over hacks, samen goed voor meerdere miljoenen aan aandelen.

Lazarus en hun louche cryptopraktijken

De Lazarus-groep is berucht om haar grootschalige cyberaanvallen. Volgens eerder onderzoek van ZachXBT heeft deze groep sinds 2020 al meer dan 200 miljoen dollar aan hacks verduisterd.

Deze hackers maken gebruik van peer-to-peer (P2P) marktplaatsen en crypto-mixing diensten, zoals Tornada Cash. P2P marktplaatsen zijn platformen waar gebruikers direct cryptocurrencies met elkaar kunnen verhandelen zonder tussenpersoon. Door middel van crypto-mixing diensten is het mogelijk verschillende munten te vermengen om de herkomst te verbergen.

Volgens ZachXBT werd een groot deel (zo’n 44 miljoen dollar) witgewassen via P2P marktplaatsen Paxful en Noones. De gestolen activa werden vaak eerst omgezet in Tether (USDT) voordat ze in traditionele valuta werden omgezet en opgenomen.

Noord-Koreaanse hackers na periode van inactiviteit weer actief

In het begin van 2024 kwam Lazarus weer opnieuw in beeld na enige tijd van afwezigheid. Op 8 januari verplaatsten de hackers $ 1.2 miljoen aan crypto van een mixer en stuurden een deel van de fondsen naar een inactieve wallet.

Ook werd de groep op 24 april gespot terwijl ze kwetsbare gebruikers op LinkedIn met malware aanvielen. Volgens het Aziatische Slowmist, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de beveiliging van blockchain, deden de hackers van Lazarus zich voor als sollicitanten voor cruciale posities om hiermee vertrouwelijke gegevens te bemachtigen.

Impact op de Noord-Koreaanse economie

De Lazarus-groep is een van de meest notoire criminele organisaties van de cryptosector. Tussen 2017 en 2023 heeft de groep meer dan 3 miljard dollar aan digitale activa gestolen. In 2022 alleen al wist de groep 1.7 miljard dollar te plunderen. Dit is bijna tien keer de totale jaarlijkse inkomsten uit export van heel Noord-Korea. Daarnaast zouden de inkomsten van de Lazarus Group ook door de overheid van Noord-Korea worden gebruikt voor onder meer hun beruchte kernwapenprogramma. Een buitengewoon kwalijke zaak dus. De hackersgroep is niet alleen een doorn in het oog voor de crypto-industrie, maar ook voor landen zoals de VS en Japan.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie