Ivo Melchers Ivo Melchers
22/04/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2023 17:00

Dit pensioenfonds is klaar met crypto door investeringsverlies FTX

Nieuws
Gevallen crypto beurs FTX krijgt donatie aan museum terug

Foto: Shutterstock/rafapress

De ineenstorting van FTX was wellicht een van de grootste schandalen binnen de geschiedenis van crypto. De failliete cryptobeurs heeft de reputatie van de algehele industrie een deuk gegeven en het vertrouwen van zowel investeerders als durfkapitalisten in het ecosysteem bereikte een dieptepunt. De ondergang van de destijds op twee na grootste crypto exchange liet uiteraard bitcoin (BTC) en de gehele cryptomarkt flink bloeden en trok tevens regelgevend toezicht van over de hele wereld naar de sector.

Het omvallen van de cryptobeurs van Sam Bankman-Fried (SBF) heeft ook geleid tot flinke verliezen bij de financiers van de beurs. Zo ook Ontario Teachers’ Pension Plan (OTTP), een onafhankelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het aanbieden van pensioenen voor meer dan 330.000 onderwijzers van de Canadese provincie Ontario.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Pensioenfonds wil geen blootstelling aan crypto

OTTP – dat meer dan $190 miljard aan activa beheert – verloor zijn volledige investering van $95 miljoen in FTX nadat het in november kopje onder ging. OTTP was een van de vele financiers van FTX en had in totaal twee keer geïnvesteerd: tijdens de bullmarkt in 2021 en opnieuw tijdens de Series C-financieringsronde begin 2022.

OTTP-topman Jo Taylor gaf in een interview met The Financial Times aan dat het onverstandig zou zijn als het pensioenfonds overhaast een andere crypto-investering zou doen. Taylor zei dat ze nog steeds bezig zijn met het verwerken van wat er met FTX is gebeurd en dat ze veel voorzichtiger zouden zijn voordat ze investeren in opkomende activa zoals crypto.

Het pensioenfonds richt zich met zijn beleggingen nu meer op de traditionele markten, zoals onroerend goed, en streeft naar blootstelling aan de particuliere kredietsector.

Advertisement

OTTP was niet het enige pensioenfonds

FTX was uiteraard niet het enige cryptobedrijf wat het leven heeft moeten laten in 2022. Crypto-leenplatform Celsius was een van de andere grote jongens die veel crypto-investeerders leed heeft aangedaan. Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), een ander groot pensioenfonds, verloor net als het eerdere verhaal van OTTP zijn volledige investering als gevolg van het faillissement. In totaal ging er $154,7 miljoen in rook op voor CDPQ.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement