Wessel Kersting Wessel Kersting
18/11/2021 13:00 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2021 13:00

Drie veelgemaakte fouten door beginnende crypto traders

Nieuws
drie_veelgemaakte_fouten_door_beginnende_crypto_traders

Het zal niet onbekend in de oren klinken; de eindeloze parade aan succesverhalen van vrienden of bekenden over hoeveel geld ze vandaag weer verdiend hebben op een of andere coin over een hond of andere meme. Dit klinkt natuurlijk aanlokkelijk en daarom kopen ook veel mensen zo’n zelfde coin; zonder altijd te weten wat er nu precies gekocht wordt.

Het is een veelgemaakte fout onder beginners. De succesverhalen zorgen voor fear of missing out (FOMO),  en beginners maken daardoor beslissingen of doen aankopen zonder echt te weten waar de zuurverdiende centen aan te besteden. Een tip die vaak wordt gegeven is: Doe eigen onderzoek alvorens iets te kopen. Daar wordt niet mee bedoeld dat het advies van vrienden niets waard is, maar zomaar hun trades overnemen is ook niet handig. Lees eerst over een project; wat het teach achter het project probeert te bereiken, of het team een relevante oplossing heeft voor een daadwerkelijk probleem. Past daarnaast de coin überhaupt wel in het portfolio? En betreft het een coin om langere tijd vast te houden als investering of is deze alleen voor een korte periode interessant? Daarnaast is het tot slot aan te raden of een coin niet al te hard is gestegen in waarde de laatste tijd, of dat de coin juist al bezig is met hard dalen. Pas als dit soort vraagstukken zijn beantwoord is het mogelijk om een weloverwegen keuze te maken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Denk goed na over een broker

Het is daarnaast ook belangrijk om goed te kijken naar welke brokers er zijn en welke het beste past. Het is zonde van de tijd om een account aan te maken, het verificatieproces te doorlopen en zaken te doen bij een broker die uiteindelijk toch niet de functies aanbiedt die men voor ogen had. Het is immers niet super simpel om uiteindelijk weer over te stappen naar een andere partij. Daarbij komt dat het versturen van coins van het ene naar het andere platform transactiekosten met zich meebrengt. 

Ga hier dus ook weer een aantal zaken na. Welke coins zijn interessant en welke broker biedt deze coins aan? Gaat de voorkeur uit naar een platform waarop met een klik direct coins kunnen worden gekocht zoals Bitvavo, of toch naar een platform waarop eigen orders in een orderboek geplaatst kunnen worden om zo de beste deals te krijgen zoals bij Binance? Ga daarnaast na welke producten interessant zijn om te verhandelen en welke functionaliteiten van een platform interessant zijn. Zo willen sommige mensen graag leverage kunnen traden, maar interesseert dat andere mensen weer helemaal niet. Dit zijn afwegingen die goed zijn om te maken vóór het handelen. Lees daarom goed verschillende reviews over Nederlandse crypto brokers

Advertentie

Raak niet in paniek en wees niet te gierig!

Tot slot is handelen vanuit emotie een van de grootste fouten die beginnende cryptocurrencyhandelaren maken. De cryptocurrencymarkt is, zoals misschien bekend, een erg volatiele markt. Dit wil zeggen dat het bijvoorbeeld normaal is voor bitcoin om met 30% in een dag te dalen, om de volgende dag weer met 50% te stijgen. Om op deze markt te kunnen handelen zijn stalen zenuwen bijna een vereiste. Veel nieuwe cryptocurrencyhandelaren raken heel snel in paniek door een daling en verkopen coins als reactie hierop. Dit is iets wat vermeden moet worden. Stel van tevoren een duidelijk plan op. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik investeer nu en laat het minimaal een jaar staan’, of ‘ik verkoop pas als ik x euro winst heb’. Daarnaast is het aan te raden om alleen geld te investeren dat men kan missen. Natuurlijk is het nooit leuk om geld te verliezen, maar dit zorgt er wel voor dat er minder emotionele band is met het geïnvesteerde geld. Op deze manier wordt het makkelijker om rationeel na te denken in plaats van in emoties te verzeilen. Combineer deze tips en zorg daarmee dat paniek uitblijft als de markt even tegen zit.

Dit kan natuurlijk ook de andere kant op werken; Juist niet verkopen als er winst wordt gemaakt. Veel nieuwe handelaren weten niet wat te doen met winst. Het zou kunnen voorkomen dat het doel al is bereikt. Aan de andere kans is er de drang om door te gaan; zeker als het gros van de investeringen succesvol is geweest. Aan de andere kant is het niet aan te raden om een een positie te lang vast te houden, gezien er weer verlies kan worden geboekt. Wat te doen in een dergelijke situatie? Er zijn verschillende oplossingen. Het is bijvoorbeeld een idee om stapje voor stapje uit de investering te stappen. Dus in plaats van in een klap 100% van de positie te verkopen vandaag 10% verkopen en vervolgens morgen en de daaropvolgende dagen weer. Zo wordt er met winst verkocht, maar kan de rest van de positie nog meeliften op eventuele verdere koersstijgingen. Mocht de koers weer terugvallen, dan is in ieder geval al een deel verkocht voor een hogere koers. 

  

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie