Ivo Melchers Ivo Melchers
08/06/2023 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 11:00

Ethereum is een effect, aldus Twitter-oprichter en bitcoin fan

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum es un valor, según el fundador de Twitter y fan de Bitcoin

Foto: Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock

William Hinman, directeur van de ‘corporate finance division’ van de Amerikaanse Securities and Exchange Commussion (SEC) in 2017 tot 2020, heeft in een toespraak ooit gezegd dat ethereum (ETH) geen effect, ofwel security is. Inmiddels worden zijn uitspraken als bewijsstuk gebruikt door Ripple in de slepende rechtszaak met de SEC die stelt dat XRP een ongeregistreerd effect is. In de recente aanklachten van de SEC richting Binance en Coinbase bestempelt de financiële waakhond een enorme lijst aan crypto-activa als effecten waardoor de discussie omtrent crypto en effecten tot een hoger niveau is getild.

Jack Dorsey, voormalig Twitter CEO en een bekende fan van Bitcoin (BTC), heeft zich inmiddels ook in deze discussie gemengd en laat duidelijk zijn mening horen op Twitter.

Ethereum hacker stuurt $62,8 miljoen terug naar oud werkgever uit angst
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Discussie over ethereum: wel of geen effect?

De Bitcoin-voorstander heeft zichzelf in een ware Twitter-oorlog gevoegd met verschillende experts uit de industrie nadat hij met ‘ja’ had gereageerd op een vraag of ether als effect gezien moet worden.

De opmerking trok de aandacht van Udi Wertheimer, een Bitcoin Ordinals-ontwikkelaar bij Taproot Wizards, die op 6 juni in een tweet concludeerde dat Dorsey een ‘clown’ is.

Wanneer Dorsey de Ordinals-ontwikkelaar vervolgens vraagt om uitleg over waarom ETH niet zou classificeren als effect reageert hij met een vijf jaar oude video waarin de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, verklaarde dat ETH ‘’voldoende gedecentraliseerd’’ is en daarmee niet als effect beschouwd moet worden.

Gabor Gurbacs, strategisch adviseur voor stablecoin uitgever Tether and investeringsfirma VanEck, stelde tevens dat de transitie van het Ethereum netwerk van Proof-of-Work (PoW) richting Proof-of-Stake (PoS) de effectenwetgeving mogelijk opnieuw heeft geactiveerd. Daarnaast zei hij dat de mate van decentralisatie ook niet de enige factor is die bepaalt of een crypto een effect is of niet.

In april weigerde Gary Gensler tijdens een hoorzitting van bijna vijf uur te zeggen of ethereum als effect gezien moet worden.

SEC benoemt ETH niet

De SEC beweert dat er een totaal van 61 cryptomunten voldoen aan de eisen om als effect te worden geclassificeerd. Een effect betekent dat er sprake is van een financieel instrument met een zekere winstverwachting en bedrijven in de Verenigde Staten mogen deze niet uitgeven zonder toestemming van de SEC. Grote munten als build ’n build (BNB), cardano (ADA) , solana (SOL) en polygon (MATIC) maken deel uit van de door de SEC opgestelde lijst, maar ether ontbreekt opvallend genoeg.

Echter is het belangrijk om te vermelden dat de SEC in zijn aanklacht tegen Binance benadrukte dat andere cryptocurrencies ook nog als effect kunnen worden beschouwd door de toezichthouder.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie