Thom Derks Thom Derks
28/09/2023 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2023 17:15

Amerikaanse hypotheekrente schiet naar hoogste niveau sinds 2000

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Amerikaanse hypotheekrente schiet naar hoogste niveau sinds 2000

Foto: Jason Finn/Shutterstock

De rente in de Verenigde Staten op hypotheken met een looptijd van 30 jaar is met 7,83 procent op het hoogste niveau sinds oktober 2000 terechtgekomen. Als we op deze voet doorgaan, dan kan de hypotheekrente volgende week nog op 8 procent of hoger staan. Ondertussen blijven de huizenprijzen stijgen, omdat het aanbod van huizen op een historisch dieptepunt staat.

De rentes staan op een recordhoogte, terwijl de huizenprijzen ook gigantisch hoog staan; dat zou weleens een probleem kunnen worden.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Amerikaanse economie blijft solide

Ondanks de hoge rentes blijft de Amerikaanse economie ogenschijnlijk solide doordraaien. Vandaag kwam het bruto binnenlands product (BBP) voor Q2 2023 voor het vierde kwartaal op rij met een positieve score binnen. Ditmaal ging het om een stijging van 2,1 procent, wat volledig in lijn was met de verwachtingen.

Kan de Amerikaanse centrale bank er dan daadwerkelijk in slagen om een zachte landing te fabriceren?

Het is heel lastig om die vraag te beantwoorden. Alles bij elkaar is het macro-economische klimaat op dit moment namelijk één grote puinhoop.

De aandelenkoersen vallen omlaag alsof een recessie aanstaande is, de olieprijzen zitten daarentegen weer in de lift alsof we geen recessie krijgen, de rentes schieten naar recordhoogtes alsof de inflatie door het dak gaat en goud valt naar beneden alsof de inflatie alweer verdwenen is.

Commercieel vastgoed gaat door het putje en de huizenprijzen gaan dan weer omhoog. Er is soms even geen peil op te trekken als het over de Amerikaanse economie gaat.

Advertisement

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Totdat we significante veranderingen zien betekent dit waarschijnlijk dat de bitcoin koers zijwaarts blijft handelen, zoals we dat de afgelopen maanden ook al deden. Er lijkt op dit moment geen reden om een plotselinge ommezwaai te verwachten voor de bitcoin koers.

Behalve dat we in april 2024 weer een halving krijgen, maar die is nog redelijk ver weg. Ook het enthousiasme rondom de Spot Bitcoin ETF lijkt op dit moment redelijk te gaan liggen, al kan dat snel weer oplaaien als we een plotselinge goedkeuring krijgen.

Alles bij elkaar lijkt dit meer een klimaat voor sterke prestaties van de Amerikaanse dollar, die de afgelopen weken sowieso al on fire is.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement