Redactie Redactie
09/06/2022 17:34 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2022 17:34

Waarom bitcoin blijft bestaan, maar goud niet zal vervangen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin_of_goud

Shutterstock / Ink Drop

Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen paar jaar een serieuze opmars gemaakt en het lijkt er sterk op dat de cryptomunt definitief here to stay is. Bitcoin is het boegbeeld van de digitale transformatie van geld en het kan volgens velen zelfs een ware financiële revolutie ontketenen. Een ding is duidelijk; bitcoin is een nieuw fenomeen waar vrijwel elke investeerder rekening mee zou moeten houden. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Goud en bitcoin

Een van de belangrijkste argumenten voor het investeren in bitcoin is op dit moment het beschermen van je kapitaal. Een investering in bitcoin zou er namelijk voor zorgen dat kapitaal ongeschonden kan blijven tijdens periodes van grote macro-economische onrust en geopolitieke narigheid. Hier valt zeker wat voor te zeggen, maar een belangrijke kanttekening is het feit dat het track record van bitcoin karig is. Bitcoin komt in het grotere plaatje eigenlijk pas net kijken en heeft nog maar weinig bewezen.

Daartegenover staat een manier om je vermogen te beschermen die al vele duizenden jaren de voorkeur heeft van kapitalisten over de hele wereld. We hebben het hier natuurlijk over goud. Het edelmetaal stond tot enkele decennia geleden aan de basis van het wereldwijde monetaire systeem en blijft tot op de dag van vandaag het oppotmiddel naar keuze voor investeerders.

Door de gigantische stijging in populariteit van bitcoin wordt de cryptomunt vaak vergeleken met goud. Het zou dezelfde monetaire eigenschappen hebben en om die reden wordt bitcoin ook wel vaak het ‘digitale goud’ genoemd. De vergelijking tussen bitcoin en goud gaat zeker op. Tot op een bepaalde hoogte, want er blijven belangrijke verschillen bestaan die ervoor zorgen dat de een niet per se beter is dan de ander.

Advertentie

Goud zal de absolute koning blijven

Voor investeerders is tijdens onrustige periodes met hoge inflatie de absolute topprioriteit om hun vermogen te waarborgen. De koers van goud doet het historisch gezien erg goed tijdens periodes van hoge inflatie en macro-economische ellende. Wanneer onzekerheid de kop opsteekt, lijkt de goudkoers eigenlijk altijd te stijgen.

Bij bitcoin hebben we deze historische data niet. Dit is de eerste keer, sinds het ontstaan van bitcoin, dat we mogelijk kunnen spreken van een ware economische recessie of crisis. Ja, bitcoin lijkt een prima optie voor investeerders op dit moment, maar bitcoin zal voorlopig goud onder geen beding vervangen.

Zowel goud als bitcoin hebben beide hun voordelen en nadelen. Zo is het verhandelen van bitcoin in de meeste gevallen een stuk sneller en eenvoudiger dan het verhandelen van goud. Bitcoin is daarentegen weer, in tegenstelling tot wat de meeste investeerders geloven, een stuk minder anoniem. Bitcoin transacties worden vastgelegd in de blockchain en zijn tot in het einde der tijden te traceren. Goud transacties kunnen van persoon tot persoon worden gedaan, zonder dat hiervoor een heel data spoor achterblijft.

In het kort: Bitcoin en goud lijken fundamenteel op elkaar en beide zijn vandaag de dag uitstekende investeringen. Dat wil echter niet zeggen dat goud binnenkort plaats zal moeten maken voor bitcoin als absolute oppotmiddel. Het is veel waarschijnlijker dat bitcoin en goud uitstekend naast elkaar kunnen blijven bestaan en aanvulling op elkaar zullen vertegenwoordigen.

GoldRepublic

GoldRepublic is een Nederlands platform dat gevestigd is in Amsterdam waar je verschillende edelmetalen kunt kopen en verkopen. GoldRepublic is in 2008 opgericht door Marleen Evertsz en Kasper Luursema en ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste platforms in Nederland waar mensen kunnen beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver.

Het daadwerkelijke bezit van dit goud is een belangrijk aspect bij het beleggen in edelmetalen bij GoldRepublic. Je belegt namelijk fysiek in bijvoorbeeld goud en krijgt op dit manier het soevereine eigenaarschap in handen. Crypto investeerders die het belangrijk vinden om in het huidige economische klimaat hun vermogen te beschermen, doen er goed aan om ook zeker eens te overwegen om te beleggen in edelmetalen. 

 Maak een account aan bij GoldRepublic en ontvang je eerste gram goud gratis.

Voor meer informatie over GoldRepublic en het beleggen in goud, zilver en platina kun je terecht op de website van GoldRepublic. Schroom ook niet om eens te kijken op het YouTube kanaal van GoldRepublic waar edelmetaalspecialist Bart Brands zijn inzichten en kennis deelt.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie