Discussier met alle crypto insiders via Telegram

IMF weegt de voor- en nadelen af van een digitale valuta van de centrale bank

De plaatsvervangend algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Tao Zhang, besprak tijdens een recente keynote speech voor de London School of Economics, de positieve en negatieve kanten van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

In de toespraak die 19 maart publiekelijk online kwam, wees Zhang op verhoogde efficiëntie en lagere kosten die een CBDC zou kunnen bieden:

In sommige landen kunnen de kosten voor het beheren van contant geld erg hoog zijn wegens de geografische ligging en is de toegang tot het betalingssysteem mogelijk niet beschikbaar voor de bankloze bevolking in roergebied en de armeren

- Advertentie -

Volgens de IMF-directeur kan een CBDC een openbaar digitaal betaalmiddel aanbieden zonder dat individuen een bankrekening hoeven aan te houden.

Zhang benoemde ook andere voordelen van een CBDC, waaronder stabiliteit en een versterkt monetair beleid. Volgens hem zou de acceptatie van particulier uitgegeven valuta (zoals stablecoins) beperkt kunnen worden door een uitgegeven digitale valuta die wordt ondersteund door een vertrouwde overheid. Particulier uitgegeven valuta zouden mogelijk moeilijk te reguleren zijn en risico’s kunnen meebrengen.

Keerzijde

Zhang benadrukte het belang van een voorgestelde CBDC-structuur bij het beperken van potentiële risico’s die particuliere valuta bieden. De directeur zei dat dergelijk cryptocurrencies klanten van banken weg kunnen leiden.

Het aanbieden van een volwaardige CBDC vereist dat centrale banken actief zijn in verschillende stappen van de supply chain van betalingen, mogelijk inclusief interfacing met klanten, het bouwen van front-end wallets, het kiezen en onderhouden van de technologie, het monitoren van transacties en het verantwoordelijkheid nemen voor AML/CFT-problemen. 

Zhang voegde toe dat hacks en andere fouten dergelijke operaties kunnen belemmeren, wat leidt tot smet op de betrouwbaarheid van de bank. De functionaris noemde een potentiële hybride oplossing die een synthetische CBDC of sCBDC wordt genoemd. Een dergelijke oplossing zou een samenwerking tussen de centrale bank en de particuliere sector inhouden. De particuliere sector zou namelijk onder toezicht van de centrale bank munten kunnen uitgeven die volledig zijn gedekt door reserves van de centrale bank.

CBDC’s zijn al een tijdje een hot topic. Zweden is in februari begonnen met het testen van een CBDC en verschillende andere centrale banken hebben het vooruitzicht besproken.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€11.014,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.054,60 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€11.098,20 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€11.103,80 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€11.214,00 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€11.014,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.054,60 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€11.098,20 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€11.103,80 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€11.214,00 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers zal flink door bulls moeten worden verdedigd!

Hoeveel nieuws is er in een paar uur te verwerken? BitMEX zit in de problemen na zware aanklachten van de Amerikaanse toezichthouder (CFTC) en...