Kevin Schijven Kevin Schijven
23/03/2020 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2020 07:00

IMF weegt de voor- en nadelen af van een digitale valuta van de centrale bank

Nieuws
IMF weegt de voor- en nadelen af van een digitale valuta van de centrale bank

Foto: christianthiel.net/Shutterstock

De plaatsvervangend algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Tao Zhang, besprak tijdens een recente keynote speech voor de London School of Economics, de positieve en negatieve kanten van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

In de toespraak die 19 maart publiekelijk online kwam, wees Zhang op verhoogde efficiëntie en lagere kosten die een CBDC zou kunnen bieden:

In sommige landen kunnen de kosten voor het beheren van contant geld erg hoog zijn wegens de geografische ligging en is de toegang tot het betalingssysteem mogelijk niet beschikbaar voor de bankloze bevolking in roergebied en de armeren

Volgens de IMF-directeur kan een CBDC een openbaar digitaal betaalmiddel aanbieden zonder dat individuen een bankrekening hoeven aan te houden.

Zhang benoemde ook andere voordelen van een CBDC, waaronder stabiliteit en een versterkt monetair beleid. Volgens hem zou de acceptatie van particulier uitgegeven valuta (zoals stablecoins) beperkt kunnen worden door een uitgegeven digitale valuta die wordt ondersteund door een vertrouwde overheid. Particulier uitgegeven valuta zouden mogelijk moeilijk te reguleren zijn en risico’s kunnen meebrengen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Keerzijde

Zhang benadrukte het belang van een voorgestelde CBDC-structuur bij het beperken van potentiële risico’s die particuliere valuta bieden. De directeur zei dat dergelijk cryptocurrencies klanten van banken weg kunnen leiden.

Het aanbieden van een volwaardige CBDC vereist dat centrale banken actief zijn in verschillende stappen van de supply chain van betalingen, mogelijk inclusief interfacing met klanten, het bouwen van front-end wallets, het kiezen en onderhouden van de technologie, het monitoren van transacties en het verantwoordelijkheid nemen voor AML/CFT-problemen. 

Zhang voegde toe dat hacks en andere fouten dergelijke operaties kunnen belemmeren, wat leidt tot smet op de betrouwbaarheid van de bank. De functionaris noemde een potentiële hybride oplossing die een synthetische CBDC of sCBDC wordt genoemd. Een dergelijke oplossing zou een samenwerking tussen de centrale bank en de particuliere sector inhouden. De particuliere sector zou namelijk onder toezicht van de centrale bank munten kunnen uitgeven die volledig zijn gedekt door reserves van de centrale bank.

CBDC’s zijn al een tijdje een hot topic. Zweden is in februari begonnen met het testen van een CBDC en verschillende andere centrale banken hebben het vooruitzicht besproken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Advertentie
crypto-insiders-icon