Kevin Schijven Kevin Schijven
23/03/2020 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2020 07:00

IMF weegt de voor- en nadelen af van een digitale valuta van de centrale bank

Nieuws
IMF weegt de voor- en nadelen af van een digitale valuta van de centrale bank

Foto: christianthiel.net/Shutterstock

De plaatsvervangend algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Tao Zhang, besprak tijdens een recente keynote speech voor de London School of Economics, de positieve en negatieve kanten van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

In de toespraak die 19 maart publiekelijk online kwam, wees Zhang op verhoogde efficiëntie en lagere kosten die een CBDC zou kunnen bieden:

In sommige landen kunnen de kosten voor het beheren van contant geld erg hoog zijn wegens de geografische ligging en is de toegang tot het betalingssysteem mogelijk niet beschikbaar voor de bankloze bevolking in roergebied en de armeren

Volgens de IMF-directeur kan een CBDC een openbaar digitaal betaalmiddel aanbieden zonder dat individuen een bankrekening hoeven aan te houden.

Zhang benoemde ook andere voordelen van een CBDC, waaronder stabiliteit en een versterkt monetair beleid. Volgens hem zou de acceptatie van particulier uitgegeven valuta (zoals stablecoins) beperkt kunnen worden door een uitgegeven digitale valuta die wordt ondersteund door een vertrouwde overheid. Particulier uitgegeven valuta zouden mogelijk moeilijk te reguleren zijn en risico’s kunnen meebrengen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Keerzijde

Zhang benadrukte het belang van een voorgestelde CBDC-structuur bij het beperken van potentiële risico’s die particuliere valuta bieden. De directeur zei dat dergelijk cryptocurrencies klanten van banken weg kunnen leiden.

Het aanbieden van een volwaardige CBDC vereist dat centrale banken actief zijn in verschillende stappen van de supply chain van betalingen, mogelijk inclusief interfacing met klanten, het bouwen van front-end wallets, het kiezen en onderhouden van de technologie, het monitoren van transacties en het verantwoordelijkheid nemen voor AML/CFT-problemen. 

Zhang voegde toe dat hacks en andere fouten dergelijke operaties kunnen belemmeren, wat leidt tot smet op de betrouwbaarheid van de bank. De functionaris noemde een potentiële hybride oplossing die een synthetische CBDC of sCBDC wordt genoemd. Een dergelijke oplossing zou een samenwerking tussen de centrale bank en de particuliere sector inhouden. De particuliere sector zou namelijk onder toezicht van de centrale bank munten kunnen uitgeven die volledig zijn gedekt door reserves van de centrale bank.

CBDC’s zijn al een tijdje een hot topic. Zweden is in februari begonnen met het testen van een CBDC en verschillende andere centrale banken hebben het vooruitzicht besproken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie