
Het bestuur van Kerala, een deelstaat in het zuiden van India, wendt zich tot blockchain-technologie om de toeleveringsketen van dagelijkse boodschappen te organiseren.
Het nieuwe project zal specifiek gericht zijn op het stroomlijnen van de productieketen-netwerken, inclusief de distributie van melk, groente en vis in de deelstaat met behulp van blockchain-technologie, meldt de Press Trust of India. De Kerala Development and Innovation Strategic Council (K-DISC), de denktank van de deelstaat, zal het voortouw nemen in het project dat RFID-tags (radio-frequency identification) en Internet of Things (IoT)-apparaten voor het volgen van transport zal gebruiken.
Met de implementatie in hun zuivelsector, legde K-DISC-voorzitter K.M. Abraham uit dat de blockchain voortdurend de productie, inkoop en distributie van melk zal controleren om een snelle levering aan miljoenen mensen op een dagelijkse basis te verzekeren. Bovendien zal ook het transport van melk binnen specifieke temperaturen in gekoelde vrachtwagens worden gemonitord via RFID-tags en IoT-apparatuur.
Concreet zal elk afzonderlijk component van het toeleverings-netwerk een afzonderlijke ID hebben die op een blockchain zal worden geregistreerd, waardoor real-time monitoring van de kwaliteit van het product bij de bron mogelijk is bij elke stap van de keten.
Visafslagen en landbouwbedrijven worden ook gekoppeld aan de blockchain, met behulp van geo-gecodeerde beelden, waardoor real-time monitoring en verificatie van goederen mogelijk is bij elke stap van het leveringsproces; van magazijnen en winkelcentra tot aan hun verkooppunten aan de klant.
Het bestuur van Kerala overweegt ook het gebruik van blockchain-technologie voor het stelsel van oogstschadeverzekeringen dat aan landbouwers wordt verleend. Het hele proces zal “slimmer en fool-proof” zijn om een snellere verwerking en afwikkeling van claims van boeren mogelijk te maken, na oogstverliezen ten gevolge van natuurrampen, waaronder overstromingen en hongersnood, voegde de denktank toe.
Verder legde de autoriteit uit dat blockchain-technologie helpt om vast te stellen of oogstverliezen daadwerkelijk te wijten zijn aan natuurlijke oorzaken en zal helpen geschillen tussen verzekeraars en boeren opheffen, naast het elimineren van de noodzaak voor tussenhandelaren.
Kerala is nu al de thuishaven van een blockchain “academy” in de hoofdstad Thiruvananthapuram, waar studenten worden opgeleid over blockchain solutions met een bijzondere focus op de bank- en gezondheidszorgsector.