Kevin Schijven Kevin Schijven
19/11/2020 19:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2020 19:38

Bitcoin (BTC) miners verdienen door enorme prijsstijging weer net zo veel als voor de halving

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) miners verdienen door enorme prijsstijging weer net zo veel als voor de halving

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De verdiensten van bitcoin-miners zijn weer terug naar het niveau van voor de afgelopen halving. Dat meldt blockchain onderzoeksbureau Glassnode op 18 november:


Medio mei werd de derde halving van bitcoin (BTC) uitgevoerd. Tijdens een halving wordt de toestroom van nieuwe BTC tokens op de markt, alsmede de inkomsten van miners, gehalveerd. Voor elk block met transactiedata dat miners verifiëren op de blockchain verdienen ze nu nog maar 6,25 BTC in plaats van 12,5 BTC.
Kort na deze halving dipte de koers van bitcoin en de totale omzet van BTC-miners kelderde van ongeveer $19 miljoen naar $7 miljoen. Een half jaar later is de koers van bitcoin weer enorm omhooggeschoten en doorbrak gisteren zelfs even de $18.000. Zulke prijzen hebben we sinds de bull-run van eind 2017 niet meer gezien.
Hierdoor is de omzet van miners weer terug naar het niveau van voor de halving. Bijna dan, met $18,3 miljoen, volgens Glassnode. Gegevens van Blockchain.com tonen zelfs aan dat deze miner revenue een jaarlijks hoogtepunt heeft behaald op 18 november van $21,2 miljoen.
Ook de hash rate, of rekenkracht van het netwerk lijkt zich te herstellen. De hash rate bereikte een maand geleden nog een nieuwe all-time high (ATH) rond 146 exahashes per seconde (EH/s). Vorige maand daalde deze hard omlaag, maar dat had waarschijnlijk te maken met het einde van het regenseizoen in de Sichuan provincie van China.
In deze provincie staat een enorme waterkrachtcentrale die overtollig stroom zeer goedkoop levert aan miners tijdens het regenseizoen. Toen het seizoen eindigde zakte de hash rate even in, omdat deze miners verhuizen, maar sinds vorige week is de hash rate weer hersteld naar het niveau rond 130 EH/s.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie