Simon Bosch Simon Bosch
16/09/2022 08:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/09/2022 08:01

Bitcoin miners verbannen uit Noors dorp vanwege enorme herrie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners verbannen uit Noors dorp vanwege herrie

Foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Enorm energieverbruik? Zo goed als zinloos? Sommige mensen hebben hele andere argumenten om het delven van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies te verbieden. Een dorp in Noorwegen doet dit namelijk vanwege geluidsoverlast.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Noors dorp heeft genoeg van herrie BTC mining

Dat schrijft Cointelegraph op basis van zijn eigen bronnen. Het dorpje ligt in de gemeente Sortland, helemaal in het noorden van Noorwegen. Het gaat hier niet om het verbruik, maar om de herrie die miners veroorzaken. Mining-ASIC’s zijn over het algemeen voorzien van computerventilatoren die erg hard draaien, daardoor maken ze veel geluid. Dat moet ook wel, want een doorsnee ASIC-miner verbruikt met gemak een paar duizend watt. De warmte moet snel worden weggevoerd, de ventilatoren zijn dus harde noodzaak.

Als je vervolgens duizenden van deze apparaten in een loods plaatst, dan heb je een luidruchtig orkest van mininghardware. Het noordelijke dorp was hier klaar mee, en heeft volgens Cointelegraph besloten om mining helemaal te verbieden.

Hoeveel miners er in het gebied zitten is niet duidelijk, maar in ieder geval wordt het Noorse KryptoVault genoemd als doelwit. Dit bedrijf werkt samen met lokale houtkappers, die de restwarmte van de miners gebruikt om gekapt hout te drogen.

Advertentie

Bitcoin mining wordt niet goed begrepen

De CEO, Kjetil Hove Pettersen, noemt het de nieuwste vorm van FUD rondom Bitcoin. “Het zijn meestal de meest negatieve mensen het meest prominent in het mining nieuws komen, dit reflecteert niet de mening van alle lokale mensen,” benadrukt hij. Pettersen vindt dat de Bitcoin-industrie meer moeite zal moeten doen om uit te leggen dat mining juist nuttig kan zijn.

De situatie in Sortland is iets anders dan op de meeste plekken op de wereld. Sortland heeft namelijk een enorm energie-overschot, en mining helpt juist om vraag en aanbod op het elektriciteitsnet te balanceren. Exporteren van al deze energie is namelijk lastig, de transmissiecapaciteit is daar niet hoog genoeg voor. Mining is dus vrij letterlijk een goede uitlaatklep.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie