Timo Bult Timo Bult
07/05/2023 19:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/05/2023 19:01

Onder andere CEO Bitvavo slachtoffer ponzifraude Max R.

Nieuws
Onder andere CEO Bitvavo slachtoffer ponzifraude Max R.

Foto: artichoke studio/Shutterstock

Op 11 april zijn de Nederlander Max R. en zijn vriendin Emma H. aangehouden door de fiscale opsporingsdienst (FIOD). R. zou miljoenen hebben afgetroggeld van bedrijven en beleggers. Nu blijkt dat ook de CEO van de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo, Mark Nuvelstijn, slachtoffer is geworden van de praktijken van R. Het Financieel Dagblad (FD) vroeg Nuvelstijn naar de situatie. Tegen het FD vertelde hij onder andere dat het om een privékwestie gaat.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Web van leugens

R. zou al jaren bezig zijn met zijn louche praktijken. Volgens het FD hadden Nederlandse banken de man al lange tijd in de gaten. Maar door telkens een andere bankrekening te openen, wist R. alsnog onder de radar te blijven en zodoende 26 miljoen euro schade aan te richten.

R. zou hebben beweerd dat hij handelaar in dienst van BinckBank was om zo het vertrouwen te wekken bij beleggers. Hij beloofde zijn slachtoffers rendementen van 25% per jaar. 80 beleggers trapten in de leugens van R., die uiteindelijk maar een paar maanden werkte bij BinckBank, maar dan op de klantenservice wel te verstaan.

Het waren echter niet alleen beleggers die op basis van de beloftes van 25% rendement per jaar in de praktijken van R. trapten. Ook bedrijven die diensten en producten leverden kregen te maken met schade. Zo verkocht Denise Boekhoorn haar huis in Amsterdam aan R. voor 7,5 miljoen euro. De dochter van ex-Hema eigenaar Marcel Boekhoorn heeft nog tonnen tegoed van R., aldus het FD.

In de situatie van het verkochte huis liepen enkele bedrijven schade op. Zo zou architectenbureau Just Design het interieur van de verkochte woning hebben getransformeerd, waarvoor nog een deel van het bedrag openstaat. Daarnaast staat R. nog voor 8.500 in het rood bij een bloemenbedrijf. Bovendien leende zakenman Lex van Hessen 8 miljoen euro aan R. om het huis te kunnen kopen.

Advertentie

Bitvavo-CEO een van de slachtoffers

R. richtte echter het grootste deel van de schade aan bij beleggers. Met leugens wist hij het vertrouwen van hen te winnen, onder andere door te stellen dat de administratie van zijn investeringsfonds door Apex wordt gedaan. Apex is een wereldwijd bekende dienstverlener voor beleggingsfondsen. Hij zou daar echter nooit klant zijn geweest, blijkt uit navraag van het FD.

De CEO van cryptobeurs Bitvavo, Mark Nuvelstijn, spande begin april een kort geding aan tegen R. Nuvelstijn, volgens wie de situatie een privékwestie is, zou miljoenen schade hebben opgelopen. Het kort geding dat al liep wordt nu aangehouden nu het FIOD onderzoek doet naar de praktijken van R. en zijn vriendin.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie