Simon Bosch Simon Bosch
19/02/2023 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/02/2023 12:01

Amerikaanse autoriteiten klagen Terra en Do Kwon aan

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hace poco más de una semana, se podía leer en las crypto noticias que el infame fundador del ecosistema Terra (LUNA), Do Kwon, había sido detenido en Montenegro. Al parecer, intentó salir del país con documentos falsos, según informó entonces el ministro del Interior de Montenegro. No fue una persecución fácil, ya que llevaba escondido desde el dramático colapso de Terra en mayo de 2022.

Foto: sdx15 / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is een soort kruistocht begonnen. Plotseling is alles een ongeregistreerd effectencontract. Terraform Labs en zijn oprichter Do Kwon zijn de nieuwste slachtoffers van de SEC.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

SEC klaagt Terra aan

Bedrijven die effecten (zoals aandelen) uitgeven moeten dit vóór de uitgave melden bij de SEC, zodat de SEC kan voorkomen dat het bedrijf frauduleuze activa verkoopt aan nietsvermoedende investeerders.

Echter heeft Terraform Labs, het bedrijf achter het Terra (LUNA) ecosysteem, dit niet gedaan. Daarom is de SEC een rechtszaak begonnen tegen het bedrijf en zijn medeoprichter en voormalige CEO Do Kwon. Het bedrijf had de Terra-token (LUNA) en de bijbehorende USD-stablecoin UST moeten opgeven als effecten. Daarnaast heeft het anti-fraudemaatregelen overtreden bij het verkopen van deze vermeende effecten.

De SEC wil via de rechter het bedrijf en Do Kwon beboeten en wil dat investeerders worden vergoed. Ook wil de beleidsmaker dat Do Kwon verboden wordt om ooit nog eens ‘crypto asset securities’ (lees: cryptocurrencies die in de ogen van de SEC effecten zijn) te kopen, te verkopen en uit te geven.

Ondertussen is Do Kwon nog steeds spoorloos verdwenen. De verwachting is dat hij in Servië zit, nadat hij daarnaartoe is gevlucht om niet uitgeleverd te worden aan de Zuid-Koreaanse politie.

Advertentie

SEC heeft steeds vaker succes

Uiteraard moet de rechter nog beslissen of de SEC gelijk heeft. Het is dus nog niet zeker dat Terra (LUNA) en UST inderdaad effecten zijn. Wel lijkt de SEC langzaam juist een steeds betere positie te krijgen, terwijl de crypto-industrie een tijdje geleden er nog van overtuigd was dat de SEC geen poot meer had om op te staan.

Zo heeft de SEC onlangs Kraken aangeklaagd omdat het vond dat Kraken crypto staking aanbood als ongeregistreerde effecten. Deze rechtzaak heeft de beleidsmaker gewonnen. Verder heeft de SEC Binance en Paxos zover gekregen om te stoppen met het uitgeven van BUSD. Ook Binance’ eigen token BNB onderzoekt de SEC. Zelfs de zaak tegen LBRY is ternauwernood ontkomen aan het ergste scenario – nog steeds niet erg positief dus.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie