Simon Bosch Simon Bosch
04/06/2023 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/10/2023 12:14

De geldprinter gaat voor nieuwe bullmarkt zorgen, aldus oprichter exchange

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Volgende crypto bullmarkt staat voor de deur, zegt enorm fonds

Foto: eamesBot/Shutterstock

De bullmarkt die in 2020 van start ging werd ontketend doordat centrale banken wereldwijd geld printten als nooit tevoren. Zowel aan het printen als aan die bullmarkt is een einde gekomen, maar voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes denkt dat het feest nog niet voorbij is. Het echte ‘vuurwerk’ moet volgens hem nog komen.

Hoe Bitcoin de meme-community deze week volop heeft vermaakt
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Fed gaat weer geld printen

In een uitgebreide blogpost schrijft de voormalige topman hoe zijn lange zoektocht naar goede koffie gereflecteerd wordt in de financiële wereld. Geduld is namelijk in beide belangrijk. Hij beschrijft hoe hij al sinds de bankencrisis roept dat deze uiteindelijk zullen resulteren in nieuwe bailouts, en dus in het aanzwengelen van de geldprinters.

Maar hij heeft nog geen gelijk gekregen. Mensen beginnen volgens hem nu te twijfelen aan dit scenario. Dat zou onder andere te zien zijn aan bitcoin (BTC) en goud, die de afgelopen weken een kleine top hebben gevormd. Maar niets stijgt in een rechte lijn omhoog, benadrukt Hayes.

Hij denkt dat de wereldeconomie te veel schuld heeft. Dat kan maar op één manier worden opgelost vindt hij, namelijk door veel geld te printen. Helaas heeft elk belangrijk monetair bolwerk in de wereld momenteel dezelfde problemen. Vrijwel elk belangrijk land heeft een vergrijzende bevolking, een kwetsbaar bankensysteem doordat het grootschalig in schuld heeft geïnvesteerd en veel schulden.

De VS gaat hier als eerste problemen mee krijgen, denkt de investeerder. De Amerikaanse dollar is namelijk de reservevaluta, maar het Ministerie van Financiën kan niet stoppen met het uitgeven van schuld. Daardoor moet de Federal Reserve wel doorgaan met printen, wat extra druk op de dollar als reservevaluta zet.

Hij denkt dat de Fed haar inflatiedoel van 2% niet gaat halen in 2023. Dat komt overeen met wat ABN AMRO afgelopen week dacht. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zou dit doel namelijk niet halen. Verder heeft hij kritiek op het begrip kerninflatie. Dit laat voedsel- en energieprijzen weg, maar dat is volgens hem juist wat mensen het belangrijkst vinden.

Advertentie

Geld printen goed voor bitcoin?

Al dit geprint gaat volgens Hayes uiteindelijk goed zijn voor bitcoin en andere cryptocurrencies. De Fed heeft namelijk maar twee opties; de rentes verlagen of verhogen. Verlagen betekent dat de schuld kan worden betaald en dat deze kan worden geherfinancierd, maar het zou ook de inflatie versnellen.

Als de rentes verhoogd worden, dan is dat in principe slecht nieuws voor risicovolle activa, maar het is ook ongunstig voor het bankensysteem. De bankencrisis zou dan juist kunnen verergeren. Hayes denkt dat de bitcoin koers sterk zal blijven, en zelfs niet eens meer in de buurt komt van 20.000 dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie