Simon Bosch Simon Bosch
12/05/2022 05:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2022 05:08

Amerikaanse minister van Financiën eist stablecoin regulatie na UST crash

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Amerikaanse minister van Financiën eist stablecoin regulatie na UST crash

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Maandag klapte de koers van Terra’s UST-stablecoin in elkaar. TerraUSD (UST) is niet in staat om zijn ‘peg’ (koppeling) met de Amerikaanse dollar te behouden. De valutareserves van Terra waren simpelweg niet genoeg meer om de waarde gelijk te houden aan de dollar. Janet Yellen, de Minister van Financiën in de VS, nam gelijk gebruik van de situatie.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Stablecoin-regulaties nu belangrijker dan ooit

De Amerikaanse Financial Stability Oversight Council (FSOC) hield een persconferentie waar naast Jerome Powell (Federal Reserve) en Gary Gensler (SEC) ook Yellen sprak. Ze greep de kans om stablecoins het vuur aan de schenen te leggen. Stablecoins moeten snel gereguleerd worden, aldus Yellen. Ze ziet gebrek aan regulatie op stablecoins als een dreiging voor het financiële systeem.

De minister denkt dat het ‘erg gepast’ zou zijn om tegen het eind van dit jaar met het reguleren van stablecoins te kunnen beginnen. Zij wil een regelgevend kader voor stablecoins door de enorme UST crash. In de persconferentie wordt ook gesproken over hoe stablecoins op dezelfde manier gereguleerd zouden kunnen worden als geldmarktfondsen en bankdeposito’s. Die zijn onderhevig aan vereisten omtrent onderpand en liquiditeit. Verder zijn er limieten op het opnemen en storten van geld in geldmarktfondsen en bankrekeningen. Dat kan voorkomen dat het massaal verschuiven van valuta te veel druk zet op het financiële systeem. Dergelijke maatregelen zijn nu nog afwezig in in de VS omtrent stablecoins.

Naast Yellen zijn er ook politici als Senator Pat Toomey aan het woord, die doorgaans juist zeer positief is over cryptocurrencies en opkomt voor de kleine investeerder.

Advertentie

Financieel fiasco met TerraUSD (UST)

De persconferentie kwam direct nadat de TerraUSD (UST) stablecoin hard onderuit ging. Vandaag is de token nog verder gedaald ten opzichte van de reguliere dollar. Op het moment van schrijven daalt de prijs tot net onder de 30 dollarcent.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de USDC-stablecoin, die dollarreserves bij Amerikaanse banken gebruikt, berust UST op algoritmen die de stabiliteit bewaken. De organisatie achter de stablecoin zette eerder deze maand bitcoin (BTC) op de balans als onderpand. Dit is nu zo hard gedaald in waarde dat de waarde van UST niet meer gegarandeerd kon worden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie