Kevin Schijven Kevin Schijven
08/08/2020 14:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/08/2020 14:58

Bitcoin (BTC) geldautomaten (ATM) in beslag genomen door Duitse autoriteiten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) geldautomaten (ATM) in beslag genomen door Duitse autoriteiten

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

17 bitcoin (BTC) geldautomaten zijn onlangs in Duitsland in beslag genomen. In het buurland mogen alleen cryptocurrency ATM’s staan als de eigenaar de juist vergunning van de financiële toezichthouder ontvangen heeft, de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin).
De bitcoin ATM’s, of BATM’s, zijn eigendom van een bedrijf genaamd de “Shitcoins Club” uit Polen. Het bedrijf had geen vergunning om in Duitsland te opereren. De eigenaar van de Shitcoins Club, Adam Gramowski, kreeg al de opdracht in maart om te staken, maar ging gewoon vrolijk door.
Het Duitse Handelsblatt rapporteerde zo’n twee weken geleden over het bestaan van deze automaten, die draaien zonder vergunning, en dat heeft wellicht geleid tot het ingrijpen van de BaFin.
Het harde optreden van de BaFin is vanwege nieuwe regelgeving omtrent cryptocurrencies in Duitsland. Sinds begin 2020 hanteert het land nieuwe toezichtregels in deze sector. Hierdoor is het mogelijk is voor banken om bitcoin op te slaan, maar moeten ook bedrijven de juist vergunningen in handen hebben.
Deze regels vloeien voort uit nieuwe Europese richtlijnen voor anti-witwaspraktijken, ook bekend als AMLD5. In Nederland wordt een nog strengere interpretatie van deze richtlijnen gehanteerd.
Gegevens van Coin ATM Radar tonen aan dat er nu 51 Bitcoin ATM’s staan in Duitsland, hetzelfde aantal als in Nederland. In vergelijking staan er bijna 7.000 in de VS. De Shitcoin Club heeft over heel Europa automaten staan, waaronder 9 in Nederland. Hoe lang deze nog zullen blijven staan is dan ook maar de vraag.
Onlangs namen de Duitse autoriteiten ook bitcoin en bitcoin cash (BCH) ter waarde van 25 miljoen euro in beslag. Het geld was afkomstig van een illegale streaming website.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie