Timo Bult Timo Bult
21/05/2022 07:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2022 07:32

Bitvavo wil gelijke regels voor crypto exchanges, in Nederland én de EU

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitvavo wil gelijke regels voor crypto exchanges, in Nederland én de EU

Foto: salarko / Shutterstock.com

Woensdagavond kwam crypto nieuws naar buiten dat De Nederlandsche Bank (DNB) ingrijpt bij illegaal opererende crypto exchanges. Goed nieuws, maar het toezicht kan stukken strenger. In Nederland is een registratie bij DNB voor cryptobedrijven verplicht, zodat zij toezicht kunnen houden op geldstromen. Dit met als doel witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Bitvavo is zelf als Nederlands handelsplatform bij DNB geregistreerd. Dat meldt het Nederlandse handelsplatform in een statement gedeeld met Crypto Insiders.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Bitvavo wil dezelfde regels voor buitenlandse exchanges

Buitenlandse partijen hoeven in Nederland echter niet geregistreerd te staan bij DNB. Daardoor is het voor de bank lastig om toezicht te houden op deze buitenlandse partijen die zich richten op Nederlandse consumenten. Bitvavo, een platform waarop je bijvoorbeeld bitcoin (BTC) kan kopen, is een groot voorstander van het nog verder reguleren van de cryptomarkt. Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en meer bescherming voor de consument.

In de Europese Unie gelden er al jaren regels omtrent de registratie van crypto exchanges. Deze regels stellen dat bedrijven die actief zijn in EU-landen of daar consumenten bedienen, zich in het betreffende land moeten registreren. Deze registraties zijn momenteel tijdrovend en de precieze voorwaarden verschillen per land. Dit maakt het proces ondoorzichtig en moeilijk.

Gelijke handhaving cryptobeurzen in de EU

Beter zou het zijn als de handhaving voor de EU gelijk wordt getrokken. Daarom dringt Bitvavo aan bij regelgevers en politici op snelle afstemming over het toestaan van grensoverschrijdende diensten en het afdwingen van tenminste één registratie in het EU-blok. Dit komt handhavers, bedrijven en uiteindelijk gebruikers ten goede omdat er betere samenwerking is tussen landen over witwassen en terrorismefinanciering.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie