Timo Bult Timo Bult
12/07/2021 11:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/07/2021 11:17

Centrale bank cryptocurrencies kunnen economische groei en inclusie verbeteren, nieuw onderzoek

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Centrale bank cryptocurrencies kunnen economische groei en inclusie verbeteren, nieuw onderzoek

Het wordt de centrale banken met de opkomst van bitcoin (BTC) en crypto in zijn algemeen heet onder de voeten. De toenemende populariteit van crypto de afgelopen jaren lijkt overheden er nu op aan te sporen om met een antwoord te komen; een eigen cryptocurrency. In een recent rapport van de World Bank Group, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Bank of International Settlements (BIS) worden dergelijke “CBDC’s” aangeprezen.

CBDC staat voor central bank-issued digital currency. Het zijn dus eigenlijk cryptocurrencies die worden uitgegeven door centrale banken. Zo kan de Europese centrale bank met een digitale euro komen, en de Amerikaanse centrale bank met een digitale dollar. Deze digitale valuta hoeven echter niet per se gebruik te maken van blockchain-technologie zoals Bitcoin dat wel doet.

Het idee achter CBDC’s is dat ecconomische maatregelen van overheden een directer effect kunnen hebben op het digitale geld dat in omloop is. Ook zullen internationale transacties een stuk makkelijker kunnen verlopen doordat er niet langer tussenliggende partijen als banken nodig zijn om ze te verwerken.

Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

“Economische groei, internationale handel en inclusie”

Verder noemt Indermit Gill, vicepresident equitable growth, finance and institutions practice van de Wereldbank:

“Snellere, goedkopere, transparantere en meer inclusieve grensoverschrijdende betalingsdiensten zouden voordelen opleveren voor burgers, bedrijven en economieën over de hele wereld, en de economische groei, internationale handel, mondiale ontwikkeling en financiële inclusie vergroten. CBDC’s zijn een mogelijke manier om internationale betalingen te verbeteren.”

Sir Jon Cunliffe van de Bank of England stelt daarnaast dat de G20-landen nu een roadmap hebben omarmd om uitdagingen omtrent CBDC’s aan te pakken. Hij zei hierover:

“Hoewel veel van de acties van de roadmap erop gericht zijn het bestaande ecosysteem voor grensoverschrijdende betalingen te verbeteren, bieden CBDC’s de mogelijkheid om met een ‘schone lei’ te beginnen.”

Positieve woorden dus over CBDC’s. Een aantal landen zijn inmiddels gestart met tests met China als koploper. Wat het effect zal zijn van de komst van CBDC’s is nog afwachten. De Britse columnist Edward Chancellor denkt dat het bitcoin kan “ombrengen.” Echter lijken veel investeerders interesse te houden in crypto door de stijgende inflatie en de snelgroeiende crypto-markt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie