China’s digitale yuan is uit op de dollar, niet bitcoin (BTC), zegt investeringsbankier

China gaat met zijn digitale yuan, de aankomende central bank digital currency (CBDC) van het land, niet achter bitcoin (BTC) aan, maar de Amerikaanse dollar.

Dat zegt Matthew Graham, een investeringsbankier en CEO van het Chinese Sino Global Capital, over de stablecoin tijdens de Unitize conferentie op 6 juli.

De investeerder nam de Chinese digitale yuan/renminbi, ook bekend als DC/EP (Digital Currency Electronic Payment), onder de loep en concludeert dat China een “enorme kans” heeft om de dominantie van de Amerikaanse dollar aan te vechten.

Swift, CHIPS, Fedwire, enzovoorts, ze zijn verouderd, ze zijn duur, en ze zijn traag. Het is 2020 en we hebben transacties die drie dagen in beslag nemen en veel duurder zijn dan ze zouden moeten zijn. Al deze technologieën die een groot deel van de op de dollar gerichte wereldeconomie ondersteunen, laten echt hun leeftijd zien. Dus dat is een grote kans.

Huidige transactiesystemen als Fedwire, CHIPS en SWIFT zijn namelijk al “dertig, veertig of vijftig jaar oude technologie” en dat gepaard met alle “fricties en kosten” van dien. Aldus Graham, die aangeeft dat China veel geleerd heeft van andere blockchains.

De digitale yuan zal echter niet op openbare blockchains als Bitcoin lijken. Het zal uitgegeven worden door de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, en zal, net als andere nationale valuta, compleet onder de controle van de centrale bank vallen. Graham meldt dat er ook qua technologie enorme potentie inzit:

DC/EP kan real-time gegevensverzameling realiseren met betrekking tot geldcreatie, boekhouding, enz. Het monetaire beleid zou zeer nuttig kunnen zijn voor het implementeren van negatieve rentetarieven. Bovendien biedt het veel mogelijkheden op het gebied van artificiële intelligentie (AI) en machine learning voor fraudedetectie.

Graham zegt dat als je dit bekijkt puur vanuit een cryptocurrency oogpunt zal het wellicht moeilijk te begrijpen zijn waarom de digitale yuan zo een grote impact zal hebben.

Dit is een enorme kans. De DC/EP gaat niet over Bitcoin. Het gaat over potentieel internationaliserende renminbi, althans tot op zekere hoogte.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€26.264,50 Kopen
1
Bitcoinmeester
€26.511,70 Kopen
2
Litebit
€26.531,70 Kopen
3
SATOS
€26.747,50 Kopen
Meer nieuws

Proeven met China’s digitale yuan (CBDC) worden uitgebreid, miljoenen worden weggegeven onder bewoners

China is al volop bezig met testen van zijn digitale nationale valuta. Deze digitale yuan, of renminbi, is een zogeheten central bank digital currency...

Beursgenoteerd bedrijf Marathon Patent Group koopt $150 miljoen aan bitcoin (BTC)

Nog een beursgenoteerd bedrijf besluit om met zijn reserves groots in bitcoin (BTC) te investeren. Deze keer is het Marathon Patent Group, een cryptocurrency-mining...

Bitcoin (BTC) probeert de $34k te kraken en wint terrein ten opzichte van altcoins

De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen 24 uur een mooie stijging neergezet en bereikte zodoende de weerstandszone bij $35.000. Daar kwamen de bears echter weer...

Bitcoin zal niet weer snel door $40.000 breken vanwege afname instroom Grayscale fonds, zegt JPMorgan

Bitcoin (BTC) zal moeite hebben om weer terug te schieten naar het niveau rond $40.000 en daarboven, zeggen analisten van JPMorgan, de grootste bank...

Ethereum, Chainlink, Polkadot, Sushi, Aave en meer bereiken nieuwe ATH’s terwijl Bitcoin dominantie afneemt

De koers van bitcoin (BTC) is langzamerhand aan het afkoelen na de ongekende prijsstijging begin dit jaar, die de moeder aller cryptocurrencies een nieuwe...

‘Bitcoin (BTC) tussen april en september naar $100k,’ stelt PlanB op basis van deze vergelijking

Bitcoin (BTC) prijsvoorspellingen zijn nog altijd een hot topic in de cryptowereld. Een van de bekendste voorspellingen is die van de Nederlandse analist PlanB. Middels onder...