Kevin Schijven Kevin Schijven
02/02/2024 10:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2024 10:29

Crypto hackers achter beruchte FTX miljoenendiefstal eindelijk gepakt

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
'Crypto koning' eist mildere straf en promoot Solana aan bewakers

Foto: lev radin/Shutterstock

Het lijkt erop dat de daders achter de beruchte FTX hack uit 2022 eindelijk zijn gevonden.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft namelijk drie individuen aangeklaagd voor onder andere fraude en identiteitsdiefstal met behulp van ‘SIM swapping.’

Volgens meerdere bronnen is deze zaak verbonden aan de FTX hack.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

De FTX crash en hack van november 2022

In november 2022 zat het niet mee voor FTX, ooit een van de grootste crypto exchanges ter wereld.

De crypto beurs van Sam Bankman-Fried kwam diep in de problemen door de bearmarkt van 2022. Meerdere grote bedrijven in de crypto-sector gingen ten onder en FTX werd meegetrokken.

Vooral toen bleek dat het bedrijf diep in de schulden zat doordat de investeringstak van de beurs, Alameda Research, stiekem sjoemelde met klantentegoeden. Vervolgens kon de beurs de miljarden die het schuld stond, niet meer terugbetalen.

Toen de FTX beurs op het punt stond om in te storten werd het ook nog eens gehackt. $400 miljoen werd op 11 november 2022 van de beurs gestolen. Dat gebeurde letterlijk uren nadat FTX faillissement had aangevraagd.

Advertentie

Trio stal $400 miljoen aan crypto van FTX

Bijna 15 maanden na het incident krijgen we eindelijk opheldering wie achter deze hack zitten. Althans, volgens Bloomberg, want in de aanklacht zelf, wordt FTX niet expliciet genoemd.

Bloomberg zegt dat een van de slachtoffers van de verdachten FTX is. Ook onderzoeksbureau Elliptic denkt dat het om FTX gaat.

De hack leek aanvankelijk het werk te zijn van insiders, maar na uitgebreid onderzoek blijkt een drietal verantwoordelijk te zijn voor een gecoördineerde actie van buitenaf.

De verdachten, Robert Powell, Emily Hernandez en Carter Rohn, hebben tussen maart 2021 en april 2023 een reeks SIM swapping aanvallen uitgevoerd, waarmee ze de identiteit van tientallen slachtoffers hebben gestolen.

SIM swapping is een manier om wachtwoorden en tweefactorauthenticatiecodes te onderscheppen. Dit gebeurt door de mobiele telefoon over te nemen door de SIM kaartjes om te wisselen.

Ook had het drietal op deze manier toegang gekregen tot de accounts van een FTX medewerker via diens AT&T mobiele service.

Na de hack werd de buit van $400 miljoen naar verschillende crypto exchanges gestuurd, waaronder Kraken, in een poging om de gestolen crypto wit te wassen. Dat was blijkbaar tevergeefs.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders organiseert een crypto-quiz over januari. De quiz start vandaag, 2 februari, om 13:00. Win 4 miljoen Shiba Inu, 30 XRP of een van de andere prijzen. Volg ons op Instagram en doe vanaf 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie