Timo Bult Timo Bult
14/12/2020 12:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/12/2020 12:19

Euro cryptocurrency maakt betalingsbedrijven niet overbodig, biedt juist nieuwe kansen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Euro cryptocurrency maakt betalingsbedrijven niet overbodig, biedt juist nieuwe kansen

Foto: artjazz/Shutterstock

Met de komst van cryptocurrencies zijn centrale banken wereldwijd nu haastig opzoek naar een antwoord op deze opkomende digitale valuta. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) doet onderzoek naar een digitale euro en stelt in een verklaring dat dit nieuwe zakelijke mogelijkheden zou kunnen bieden voor ondernemers.
Een digitale versie van de euro zou eigenlijk hetzelfde zijn als een stablecoin; een cryptocurrency waarvan de waarde is gelinkt aan een fiatvaluta. In het geval van een zogenaamde Central Bank-issued Digital Currency (CBDC) wordt deze stablecoin echter ondersteund door een centrale bank. Hiermee is deze digitale valuta een officieel betaalmiddel.
In een recent bericht laat Christine Lagarde, de president van de ECB, dat er al in januari 2021 een beslissing zal worden gemaakt over of de Europese Unie doorgaat met het ontwikkelen van de digitale euro, of dat het wordt stopgezet. In een verklaring laat de Raad van Bestuur van de ECB nu weten dat er op dit moment nog hard aan gewerkt wordt.

“Het Eurosysteem intensiveert zijn werkzaamheden met betrekking tot de mogelijke uitgifte van een digitale euro. Dit impliceert echter niet de intentie om de rol van de particuliere sector bij het aanbieden van betalingsdiensten te verdringen.”

In plaats van het overbodig maken van betalingsdiensten zou een digitale euro namelijk juist nieuwe kansen bieden. De ECB gaat verder:

“Onder toezicht staande particuliere tussenpersonen zijn het best geplaatst om front-endoplossingen en ondersteunende diensten te bieden en nieuwe bedrijfsmodellen op te bouwen op basis van een digitale euro, mocht een dergelijke constructie worden ingevoerd.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie