Simon Bosch Simon Bosch
29/03/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2023 11:00

Europese Parlement wil limieten op bepaalde crypto transacties

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Expertos con incertidumbre ante la nueva ley europea sobre cryptos

Foto: Shutterstock/jorisvo

Een maand geleden werd bekend dat het Europese Parlement crypto-wallets die je zelf kunt bewaren niet volledig gaat verbieden. In plaats daarvan was het plan om strenge regels in te stellen, die onder andere strakke transactielimieten instelden. Het wetsvoorstel is op dinsdag aangenomen.

Worden cryptowallets echt verboden? Een diepere analyse
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Limieten op anonieme crypto transacties

In 2021 maakte het Europese Parlement bekend dat het een nieuw regelgevend overheidslichaam wilde opzetten onder de naam Anti-Money-Laundering Authority (AMLA). Zoals de naam al verklapt moet dit instituut voorkomen dat criminelen ongezien te werk kunnen gaan en geld kunnen witwassen.

Nu is dit plan in gang gezet, schrijft CoinDesk. De oprichting van dit instituut blijkt al te zijn goedgekeurd, en wetgevers van twee belangrijke comités binnen het Europese Parlement hebben gestemd om via dit instituut een limiet van 1000 euro op bepaalde transacties met cryptocurrencies in te stellen.

Het gaat niet om alle crypto-transacties, maar om ‘anonieme’ transacties. Daarmee wordt gedoeld op transacties waarbij walletadressen betrokken zijn die niet van gereguleerde financiële instituten zijn – self-hosted wallets dus. Of en hoe deze limieten technisch precies zullen worden gehandhaafd is niet duidelijk.

Het lijkt erop dat als je accounts bij gereguleerde crypto-bedrijven gebruikt deze limieten niet zullen gelden. Dat zal komen doordat je bij deze gereguleerde bedrijven verplicht bent om je identiteit te bewijzen. Zo kan de overheid criminaliteit efficiënter bestrijden.

Advertentie

Europese overheid wil meer controle

De EU is naast van anonieme wallets helemaal geen fan van anonimiteit binnen crypto in het algemeen. Zo had een vermeend wetsvoorstel het over een algeheel verbod op privacy coins als Monero (XMR), Zcash (ZEC) en Dash (DASH).

Daarnaast heeft de Nederlandse Financiële Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) één van de ontwikkelaars van de crypto mixer Tornado Cash opgepakt. Dit leidde tot veel commotie binnen de crypto-gemeenschap omdat de opgepakte programmeur volgens veel crypto-liefhebbers helemaal niets verkeerds zou hebben gedaan. Desondanks zit hij nog steeds vast.

De oprichting van de Anti-Money Laundering Authority (AMLA) is voortgekomen uit verschillende witwasschandalen, waaronder die van de Panama Papers en het schandaal omtrent het witwassen van Russisch geld door Danske Bank.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie