Roy van Krieken Roy van Krieken
15/11/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2022 19:01

De EU gaat mogelijk ‘privacy crypto’ zoals Monero verbieden

icon-altcoins
Altcoin nieuws
De EU gaat mogelijk ‘privacy crypto’ zoals Monero verbieden

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Het lijkt erop dat de Europese Unie (EU) stappen gaat nemen om zogeheten privacy-coins te verbieden voor Europese gebruikers. Dat blijkt uit een gelekt wetsvoorstel dat door CoinDesk is gezien. Voorbeelden van dergelijke coins zijn: Monero (XMR), zcash (ZEC) en dash (DASH). 

Notcoin stijgt met 40% in één dag, schiet top vijf Bitvavo binnen
Notcoin stijgt met 40% in één dag, schiet top vijf Bitvavo binnen

Europees wetsvoorstel

Het zou hier gaan om een wetsvoorstel dat werd ingediend door wetgevers uit Tsjechië. Er wordt in duidelijke taal gesproken over het verbannen van privacy-coins uit de Europese crypto markt. Wel gaat het hier nog om een gelekt wetsvoorstel. Het is dus nog geen officiële publicatie hiervan.

“Kredietinstellingen, financiële instellingen en aanbieders van crypto-assetdiensten wordt verboden om anoniemmakende munten te bewaren”, aldus een door CoinDesk ingezien wetsontwerp.

Privacy-coins zorgen er feitelijk voor dat transacties die met deze crypto’s worden gedaan niet traceerbaar zijn op de blockchain. Vanzelfsprekend is dit een doorn in het oog voor toezichthouders en overheden. Om die reden gaat de EU dus mogelijk stappen nemen om hier voorgoed een einde aan te maken.

Een EU-diplomaat vertelde CoinDesk dat de maatregel was bedoeld om het risico te vermijden dat voortkomt uit crypto-activa die specifiek zijn ontworpen om traceerbaarheid te vermijden. Diezelfde diplomaat liet ook weten dat er duidelijk grote vraag is naar een dergelijke wet onder verschillende EU-landen. 

De nieuwe plannen zouden er voor zorgen dat de aanbieders van crypto-activa, zoals crypto exchanges en brokers, genoodzaakt zouden worden om bij alle transacties de identiteit van de gebruikers te verifiëren, zelfs voor transacties die minder dan 1.000 euro betreffen. 

Dergelijke regelgeving zou een stuk strenger zijn dan waar banken zich vandaag de dag aan moeten houden, waar dergelijke regels pas van kracht gaan bij veel grotere transacties. Dit komt mogelijk doordat EU-wetgevers bang zijn dat crypto-transacties gemakkelijk opgesneden kunnen worden in kleine stukjes.

MiCA crypto-wet

Eerder al was in het crypto nieuws te lezen dat de EU ook met een groot regelgevend stelsel, MiCA. gaat komen om de crypto markt in Europa te reguleren. Het gaat echter nog wel even duren voordat MiCA echt van kracht zal gaan. De laatste stemronde is onlangs namelijk weer uitgesteld.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie