Kevin Schijven Kevin Schijven
09/11/2020 19:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2020 19:55

Nederlander opgepakt voor het witwassen van $6 miljoen aan cryptocurrency

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlander opgepakt voor het witwassen van $6 miljoen aan cryptocurrency

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

Gisteren werd een Nederlandse drugshandelaar opgepakt in Spanje. Hij wordt verdacht van grootschalige witwaspraktijken, waaronder 6 miljoen euro aan cryptocurrency:


De Nederlander zou werken voor het Calikartel, een beruchte drugskartel uit Colombia. Bij zijn arrestatie is 85.000 euro aan contant geld in beslag genomen, alsmede drie auto’s, twee peperdure horloges en enkele computers, creditcards en mobiele telefoons.
In Nederland heeft de politie ook nog enkele crypto-wallets in beslag genomen met $170.000 USD aan cryptocurrencies erop. Volgens Nederlandse autoriteiten heeft de verdachte 6 miljoen euro aan cryptovaluta verplaatst zonder aangifte te hebben gedaan bij de Belastingdienst. Het is onbekend om welke crypto het hier gaat.
De man zou een grote speler zijn in de Colombiaanse Calikartel en het drugskartel in Europa vertegenwoordigen, voornamelijk in Nederland en Groot-Brittannië. De Spaanse politie heeft zijn identiteit niet bekendgemaakt, behalve dat hij een Colombiaanse afkomst zou hebben en een woning zou hebben staan in Delft. Hij zou onder druk van de politie op de vlucht geslagen zijn naar een luxe woning in Marbella waar hij werd opgepakt.
Onlangs werden nog twee cryptohandelaren uit Hilversum veroordeeld wegens witwaspraktijken. Miljoenen aan bitcoin (BTC) zijn toen in beslag genomen. Tevens moet het duo enkele jaren de gevangenis in.
Ondanks dat cryptovaluta als bitcoin vaak verbonden wordt met anonimiteit en criminaliteit, is het juist eenvoudiger transacties te volgen met behulp van blockchain-technologie dan met contant geld. Daarom raadde onlangs de Verenigde Naties (VN) aan om juist blockchain-technologie toe te passen bij het bestrijden van corruptie en criminaliteit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie