Simon Bosch Simon Bosch
06/06/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 17:00

Overheid krijgt nog meer weerstand in rechtszaak omtrent crypto mixer

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Tornado Cash ontwikkelaar blijft nog langer vastzitten in Nederland

Foto: Design Projects/Shutterstock

In augustus van 2022 maakte de Amerikaanse overheid bekend dat het in het vervolg illegaal was voor inwoners van de VS om de crypto mixer Tornado Cash te gebruiken. Deze dienst zou het witwassen van crimineel geld vergemakkelijken.

Maar de crypto-gemeenschap was hier fel op tegen, het verbod zou namelijk ernstig inbreuk maken op het recht op privacy. Nu mengen twee lobbygroepen uit de crypto-industrie zich in de strijd.

Man had flashdrive met $2 miljard aan crypto, “niet wat je denkt”
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Blockchain Association tegen overheid VS

Dat blijkt uit een document dat is ingediend bij de districtsrechtbank van de staat Florida. De Blockchain Association en het DeFi Education Fund hebben aan de rechter gevraagd of deze lobbygroep Coin Center bij mag staan in de rechtszaak tegen het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Het Office of Foreign Asset Control (OFAC), dat onderdeel is van dit ministerie, is namelijk verantwoordelijk voor het instellen van het verbod.

Het CDC zal Coin Center bijstaan in diens rechtszaak als ‘Amica Curiae’, wat vrij vertaald ‘vriend van de rechtszaal’ betekent. Coin Center is de rechtszaak begonnen omdat het vindt dat het voor Amerikanen niet al per definitie illegaal is om Tornado Cash te gebruiken. Veel gebruikers van de dienst zouden namelijk geen criminele transacties doen. In plaats daarvan willen zij gewoon hun privacy behouden bij het doen van transacties met cryptocurrencies.

Volgens de lobbygroepen heeft het OFAC het recht om personen en eigendommen sancties op te leggen, maar een decentraal protocol sancties opleggen is ook voor de Amerikaanse overheid niet legaal. Ook de overheid moet zich immers aan de wet houden, en het recht op privacy staat in de Amerikaanse grondwet.

Niemand is namelijk écht eigenaar van het protocol, zelfs de leden van de Decentralized Autonomous Organization (DAO) niet, verklaart Blockchain Association-jurist Marisa Tashman Coppel op Twitter.

Advertentie

Lobbygroepen goed voor crypto

Het is verre van de eerste keer dat een lobbygroep actie onderneemt tegen de Amerikaanse overheid vanwege crypto-regulaties. Zo heeft het Chamber of Digital Commerce (CDC) zich aangesloten bij Coinbase in de rechtszaak tegen de SEC. Ook helpt de Blockchain Association Ripple in de strijd tegen de SEC.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie