Erik Juffermans Erik Juffermans
17/01/2023 06:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2023 06:02

Rusland en Iran werken samen aan stablecoin op basis van goud

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland en Iran werken samen aan stablecoin op basis van goud

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Rusland en Iran zijn mogelijk samen bezig met het ontwikkelen van een nieuwe stablecoin, een crypto die gekoppeld is aan een andere asset of valuta. Deze stablecoin zou dan de achterliggende waarde van goud hebben. Het moet mogelijk worden om hiermee internationale transacties uit te voeren terwijl de wereldreservemunt, de Amerikaanse dollar, wordt ontweken. De Russische organisatie Vedomosti maakte dit bekend op 16 januari.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stablecoin als katalysator voor wereldhandel

De voorzitter van de Russian Association of Crypto Industry and Blockchain (RACIB), Alexander Brazhnikov, geeft aan dat de achterliggende waarde van deze stablecoin dus goud zal zijn. Iran en Rusland zijn al langer bezig hun samenwerkingen te versterken, mede vanwege de sancties. De gezamenlijke ontwikkeling van deze stablecoin moet een katalysator gaan vormen voor de groei van handel tussen de twee landen.

Een Russisch regeringslid meldt dat dit plan alleen goed uit de verf zal komen als de volledige crypto sector gereguleerd is in Rusland. De ontwikkelingen in Rusland en Iran omtrent crypto zijn opmerkelijk. Enerzijds hebben beide landen hun burgers verboden cryptomunten als betaalmiddel te gebruiken. Anderzijds zijn de regeringen van beide landen hard bezig met het implementeren van blockchain technologie en mining.

Niet alleen Rusland en Iran

Vooral de toepassing op de groei van handel is een focuspunt van beide landen. In augustus van vorig jaar werd het gebruik van crypto in Iran toegestaan voor import. Dit had te maken met de opgelegde internationale sancties, die het land hiermee probeert te omzeilen.

Rusland maakte sinds de opgelegde sancties i.v.m. de oorlog in Oekraïne dezelfde keuze. Ook daar werd crypto toegestaan voor internationale handel. Er werden geen details naar buiten gebracht over welke crypto assets dit precies gaat.

Naast Iran en Rusland zijn ook de Europese Unie en de Amerikaanse regering druk bezig met het ontwikkelen van een stablecoin, maar dan gekoppeld aan nationale valuta. Deze stablecoins moeten het internationale betalingssysteem aanzienlijk gaan versnellen. De lancering van deze central bank digital currencies (CBDC) zal echter nog even op zich laten wachten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie