Kevin Schijven Kevin Schijven
19/04/2022 17:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/04/2022 17:04

VS waarschuwen crypto bedrijven voor Noord-Koreaanse hackers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
VS waarschuwen crypto bedrijven voor Noord-Koreaanse hackers

Foto: Harvepino/Shutterstock

Drie grote Amerikaanse overheidsinstanties hebben gezamenlijk een waarschuwing afgegeven omtrent cyberaanvallen van Noord-Koreaanse hackers in de cryptocurrency wereld. De instanties zijn het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Federal Bureau of Investigation (FBI) en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA).

Volgens de Amerikaanse instanties richten meerdere hackersgroepen zich op blockchain en crypto bedrijven en worden zij ondersteund door de Noord-Koreaanse overheid. Het gaat dan om de hackersgroepen APT38, BlueNoroff, Stardust Chollima en natuurlijk de beruchte Lazarus Group.

De instanties waarschuwen dat deze hackers toegang krijgen tot computersystemen voor lange periodes zonder op te vallen. Het wordt daarom bestempeld als een zogenaamde advanced persistent threat (APT), oftewel een geavanceerde aanhoudende dreiging.

De Noord-Koreaanse hackers maken gebruik van verschillende technieken, waaronder phishing en social engineering, meldt CISA. Een veelvoorkomende tactiek is het sturen van e-mails naar werknemers met nepvacatures om ze erin te luizen. Zo kunnen de hackers de systemen van bedrijven binnensluipen en malware installeren. Deze malware steelt vervolgens crypto uit de wallets van de bedrijven.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veel crypto bedrijven zijn potentieel doelwit

Het bericht meldt dat deze Noord-Koreaanse hackers cryptocurrency exchanges, decentralized finance (DeFi) projecten, durfkapitaalbedrijven, handelsplatformen, non-fungible tokens (NFT) en zelfs play-to-earn computerspellen aanvallen. Het doel is om geld van deze projecten te stelen en vervolgens wit te wassen. De instanties waarschuwen dat investeerders met grote hoeveelheden crypto, oftewel whales, ook doelwit kunnen zijn. CISA meldt dat opbrengsten vervolgens naar de Noord-Koreaanse regering gaan.

CISA waarschuwt dat bedrijven maatregelen moeten nemen om de hackers tegen te gaan. De instantie geeft enkele voorbeelden zoals het gebruik van multi-factor authentication en werknemers les bieden over phishing aanvallen.

In de crypto-wereld zijn we al een langer bewust van deze Noord-Koreaanse hackers. Zo bleek onlangs nog dat maar liefst $600 miljoen gestolen was van Ronin, een platform op Ethereum (ETH) voor het NFT spel Axie Infinity (AXS).

Volgens een recent rapport van Chainalysis hadden Noord-Koreaanse hackers maar liefst $400 miljoen aan crypto gestolen in 2021. Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2019 was destijds zelfs al $2 miljard aan crypto uit exchanges gestolen. Een recenter VN rapport meldt dat Noord-Korea deze opbrengsten mogelijk gebruikt om zijn kernwapens en raketprogramma’s te ondersteunen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie