Erik Juffermans Erik Juffermans
28/05/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/05/2023 17:00

Wat betekenen China’s web3 plannen voor crypto?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China gaat Crypto en AI fraudeurs hard aanpakken

Foto: Ms. Li/Shutterstock

Gisteren werd bekend dat de Chinese overheid een zogenaamde whitepaper publiceerde ter promotie en ontwikkeling van de Web3 industrie. De markt, waaronder Binance CEO Changpeng Zhao, speculeerde snel al dat dit potentieel goed nieuws is voor de crypto industrie. Volgens een invloedrijk crypto Twitteraccount is dit echter niet het geval.

Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Whitepaper verwijst niet naar crypto

De Chinese journalist Colin Wu meldt via Wu Blockchain dat de whitepaper voornamelijk alleen betrekking heeft op artificial intelligence en de metaverse. Nergens in de whitepaper wordt crypto benoemd. Wel wordt er vaag verwezen naar NFT’s. Dat China met de lancering van de white paper de deuren opent voor de crypto sector is dus waarschijnlijk ietswat overdreven.

Maar slecht nieuws is het zeker niet. China spreekt duidelijk de ambitie uit om een Web3 hub op te zetten in de hoofdstad Beijing. Zo zal de stad 14 miljoen investeren in het Chaoyang district van de stad waar de hub gecentreerd moet worden.

Maar over crypto wordt dus vooralsnog weinig gesproken in China en de handel hierin is verboden in het land. Dit is echter een totaal ander verhaal in Hong Kong. De stadstaat, die informeel onder invloed is van China, begint zich wel openlijk tot een crypto hub te ontpoppen. Eerder dit jaar werden er duidelijke crypto regels ingevoerd, en ook zal Hong Kong snel beginnen met het uitgeven van licenties aan crypto exchanges.

Wat is China van plan?

In februari speelden we al met het idee dat China wellicht iets te maken heeft met de ontwikkelingen in Hong Kong. Het mag gesteld worden dat de Chinese overheid aan de politieke touwtjes trekt in Hong Kong. Volgens Bloomberg bezochten Chinese officials meerdere malen crypto bijeenkomsten in de miljoenenstad voor de invoer van de crypto wetten. Zou Hong Kong een crypto proefplank voor China kunnen zijn?

Honderden crypto bedrijven staan inmiddels te trappelen om in Hong Kong aan de slag te gaan. Mochten de crypto ambities van Hong Kong zich positief ontwikkelen, dan zou het geen verbazing zijn als we dergelijke initiatieven zouden zien doorsijpelen naar China. De Chinese regering kennende zullen deze Chinese ‘crypto hubs’ in specifieke steden gecentreerd worden, zoals we momenteel zien met de opzet van de Web3 hub in het Chaoyang district in Beijing.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie