Erik Juffermans Erik Juffermans
24/05/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2023 12:00

Crypto exchanges kunnen binnenkort registreren in Hong Kong

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hongkong overweegt nu ook een bitcoin beursfonds (ETF)

Foto: Kapi Ng/Shutterstock

We hebben het de laatste maanden al vaker over de crypto ambities van Hong Kong geschreven. Met de implementatie van een specifieke crypto wetgeving sprak de stadstaat eerder dit jaar de ambitie uit om een crypto hub te worden. Deze lijn zet zich door en vanaf 1 juni kunnen crypto exchanges vergunningen aanvragen bij de financiële waakhond van Hong Kong.

EU keurt strengere crypto-wetgeving voor exchanges goed
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Strenge regels voor crypto exchanges

Dinsdag maakte de Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong bekend dat het de licenties zal uitgeven. De crypto exchanges zullen zich echter wel aan een hoop regels moeten houden willen ze klanten in Hong Kong ten dienste staan. Deze regels zijn grotendeels bedoeld om consumenten in bescherming te nemen.

Zo zijn crypto ‘giften’ bijvoorbeeld niet toegestaan in Hong Kong. Dit betreft onder andere crypto airdrops, zoals we laatst met bijvoorbeeld Arbitrum (ARB) zagen. Airdrops zouden consumenten namelijk te veel stimuleren om in crypto te beleggen. Opvallend genoeg zal ook de handel in stablecoins vooralsnog “verboden zijn voor consumenten”. Dit komt doordat er nog geen duidelijke wetgevingen in werking zijn voor deze crypto categorie.

Ook komen er financiële regels waar exchanges zich aan moeten houden. Zo moeten beursplatformen te allen tijde een vaste reserve aan kapitaal achter de hand houden. Verder moeten ze maandelijks inzage geven in de financiële stand van zaken. Ook komen er zeer strenge eisen voor welke tokens aangeboden mogen worden. Onnozele memetokens zoals PEPE zullen naar verwachting dus niet snel op exchanges in Hong Kong zien.

Ook de Europese Unie maakt stappen

Ook in de Europese Unie zullen we per ingang van volgend jaar dergelijke maatregelen krijgen. In de MiCa wet, die vorige maand werd aangenomen, zijn namelijk ook details opgenomen over het licentieproces voor crypto exchanges in Europa.

Daarmee lijken steeds meer overheden de crypto-industrie te reguleren, maar in de Verenigde Staten verloopt dit nog altijd moeizaam. Daar lijken toezichthouders te weigeren om duidelijkheid te verschaffen voor de crypto sector. Veel Amerikaanse crypto firma’s overwegen daarom een verhuizing naar bijvoorbeeld Hong Kong en Europa.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie