Erik Juffermans Erik Juffermans
24/05/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2023 12:00

Crypto exchanges kunnen binnenkort registreren in Hong Kong

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hongkong overweegt nu ook een bitcoin beursfonds (ETF)

Foto: Kapi Ng/Shutterstock

We hebben het de laatste maanden al vaker over de crypto ambities van Hong Kong geschreven. Met de implementatie van een specifieke crypto wetgeving sprak de stadstaat eerder dit jaar de ambitie uit om een crypto hub te worden. Deze lijn zet zich door en vanaf 1 juni kunnen crypto exchanges vergunningen aanvragen bij de financiële waakhond van Hong Kong.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Strenge regels voor crypto exchanges

Dinsdag maakte de Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong bekend dat het de licenties zal uitgeven. De crypto exchanges zullen zich echter wel aan een hoop regels moeten houden willen ze klanten in Hong Kong ten dienste staan. Deze regels zijn grotendeels bedoeld om consumenten in bescherming te nemen.

Zo zijn crypto ‘giften’ bijvoorbeeld niet toegestaan in Hong Kong. Dit betreft onder andere crypto airdrops, zoals we laatst met bijvoorbeeld Arbitrum (ARB) zagen. Airdrops zouden consumenten namelijk te veel stimuleren om in crypto te beleggen. Opvallend genoeg zal ook de handel in stablecoins vooralsnog “verboden zijn voor consumenten”. Dit komt doordat er nog geen duidelijke wetgevingen in werking zijn voor deze crypto categorie.

Ook komen er financiële regels waar exchanges zich aan moeten houden. Zo moeten beursplatformen te allen tijde een vaste reserve aan kapitaal achter de hand houden. Verder moeten ze maandelijks inzage geven in de financiële stand van zaken. Ook komen er zeer strenge eisen voor welke tokens aangeboden mogen worden. Onnozele memetokens zoals PEPE zullen naar verwachting dus niet snel op exchanges in Hong Kong zien.

Ook de Europese Unie maakt stappen

Ook in de Europese Unie zullen we per ingang van volgend jaar dergelijke maatregelen krijgen. In de MiCa wet, die vorige maand werd aangenomen, zijn namelijk ook details opgenomen over het licentieproces voor crypto exchanges in Europa.

Daarmee lijken steeds meer overheden de crypto-industrie te reguleren, maar in de Verenigde Staten verloopt dit nog altijd moeizaam. Daar lijken toezichthouders te weigeren om duidelijkheid te verschaffen voor de crypto sector. Veel Amerikaanse crypto firma’s overwegen daarom een verhuizing naar bijvoorbeeld Hong Kong en Europa.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Advertentie