Rico Engelbarts
30/01/2019 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2019 18:45

Zo gaat Iran mogelijk Amerikaanse sancties omzeilen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
zo_gaat_iran_mogelijk_amerikaanse_sancties_omzeilen

Iran, dat lijdt onder Amerikaanse sancties, is met acht landen het gesprek aangegaan om een zogenaamde ‘crypto rial’ te introduceren. Met de cryptocurrency-versie van de nationale valuta zou het land de Amerikaanse sancties kunnen omzeilen.
Vertegenwoordigers van het land gingen het gesprek aan met Frankrijk, Engeland, Rusland, Duitsland, Bosnië, Oostenrijk en Zwitserland. Iran had met de ontmoeting vooral als doel meer investeerders naar Iran te halen. Daarnaast bespraken de landen hoe Iran het beste om kan gaan met de sancties.
Door de sancties kan het land maar moeilijk deelnemen aan de internationale handel. Trump besloot namelijk SWIFT de banden met de Iraanse centrale bank te laten verbreken. SWIFT is het bankprotocol voor internationale betalingen. Hierdoor kan het land vrijwel geen zaken meer doen met andere landen.
Bondgenoten van Amerika werden ook opgedragen geen zaken meer te doen met Iran, echter heeft de Europese Commissie al aangegeven hier geen gehoor aan te willen geven. Vooral het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk importeren namelijk veel aardgas uit het land.
Senator Tom Cotton reageerde op het feit dat Europa met Iran blijft samenwerken:

De keuze is om zaken te doen met Iran of de Verenigde Staten, ik hoop dat onze Europese bondgenoten een verstandige keuze maken.

De  Amerikaanse dollar is de belangrijkste valuta in de internationale handel, waardoor sancties van Amerika hard aankomen. Met de crypto rial kunnen Iran en andere landen de sancties mogelijk omzeilen. Vooral landen die ook lijden onder Amerikaanse sancties zouden voordeel kunnen halen uit een dergelijke cryptocurrency. Landen die vooral interesse zouden hebben in een dergelijk plan zijn China, Rusland, Venezuela en Turkije.
Rusland liet eerder al weten geïnteresseerd te zijn in een dergelijk plan. Met de crypto zou de Amerikaanse dollar namelijk buitenspel worden gezet, iets dat interessant is voor landen zoals Rusland en China. Al met al lijkt het er in ieder geval niet op dat de onrust in de internationale handel snel opgelost zal gaan worden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement