Rico Engelbarts
14/01/2019 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2019 07:00

Schalingsoplossing maakt veilig gebruik van Bitcoin op telefoon mogelijk

Nieuws

Wie Bitcoin (BTC) op een zo veilig mogelijk manier wil gebruiken, moet de gehele state downloaden. De state, of status, bevat alle informatie van elke Bitcoin in omloop. Zo valt te achterhalen waar een Bitcoin vandaan komt en of een Bitcoin wel geldig is. Dit zorgt voor een zeer veilig systeem waarin dubbele uitgaven bijvoorbeeld niet mogelijk (moeten) zijn.
Echter betekent dit dat in de loop van het bestaan van Bitcoin de state steeds groter wordt. Op dit moment is de state ongeveer 200 GB groot wat het alles behalve praktisch maakt om te downloaden naar een smartphone. Mobiele gebruikers zijn daarom vaak gebonden aan mobiele wallets.
Het nadeel van dergelijke mobiele wallets, en ook van online wallets, is dat het geen full nodes zijn. Om als full node op het Bitcoin-netwerk te kunnen opereren heb je de state echt nodig. Er moet daarom vertrouwd worden op een andere partij die ervoor zorgt dat alle Bitcoins die je uitgeeft of ontvangt geldig zijn. Het gevolg is dat dit systeem niet 100% waterdicht is.
Tadge Dryja, een cryptocurrency-onderzoeker van het MIT Digital Currency Initiative, lijkt daar echter een oplossing voor te hebben. Zijn schalingsoplossing, utrexxo genaamd, maakt het naar verluidt mogelijk om een full node op een telefoon te draaien door middel van cryptografische bewijzen. Daarvoor is de state niet direct meer nodig. Zulke oplossingen worden ook wel accumulators genoemd.
Accumulators maken het dus mogelijk om een telefoon als full node te laten opereren. Dit idee is in het verleden al eens eerder onderzocht, maar toen bleek de implementatie van een dergelijk systeem de grootste horde. In veel gevallen was een hard fork nodig, iets wat op het Bitcoin-netwerk haast onmogelijk is. Met utrexxo is dit niet het geval, aangezien het op de wallet-laag kan werken waardoor slechts kleine software updates nodig zijn.
Op dit moment is utrexxo nog slechts een prototype, maar het ziet er volgens Dryja veelbelovend uit. Bovendien zijn andere ontwikkelaars ook bezig met de ontwikkeling van soortgelijke software. De kans is dus groot dat we in de toekomst nog veiligere Bitcoin-betalingen via onze telefoon kunnen verrichten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement