Schalingsoplossing maakt veilig gebruik van Bitcoin op telefoon mogelijk

Wie Bitcoin (BTC) op een zo veilig mogelijk manier wil gebruiken, moet de gehele state downloaden. De state, of status, bevat alle informatie van elke Bitcoin in omloop. Zo valt te achterhalen waar een Bitcoin vandaan komt en of een Bitcoin wel geldig is. Dit zorgt voor een zeer veilig systeem waarin dubbele uitgaven bijvoorbeeld niet mogelijk (moeten) zijn.

Echter betekent dit dat in de loop van het bestaan van Bitcoin de state steeds groter wordt. Op dit moment is de state ongeveer 200 GB groot wat het alles behalve praktisch maakt om te downloaden naar een smartphone. Mobiele gebruikers zijn daarom vaak gebonden aan mobiele wallets.

Het nadeel van dergelijke mobiele wallets, en ook van online wallets, is dat het geen full nodes zijn. Om als full node op het Bitcoin-netwerk te kunnen opereren heb je de state echt nodig. Er moet daarom vertrouwd worden op een andere partij die ervoor zorgt dat alle Bitcoins die je uitgeeft of ontvangt geldig zijn. Het gevolg is dat dit systeem niet 100% waterdicht is.

Advertentie

Tadge Dryja, een cryptocurrency-onderzoeker van het MIT Digital Currency Initiative, lijkt daar echter een oplossing voor te hebben. Zijn schalingsoplossing, utrexxo genaamd, maakt het naar verluidt mogelijk om een full node op een telefoon te draaien door middel van cryptografische bewijzen. Daarvoor is de state niet direct meer nodig. Zulke oplossingen worden ook wel accumulators genoemd.

Accumulators maken het dus mogelijk om een telefoon als full node te laten opereren. Dit idee is in het verleden al eens eerder onderzocht, maar toen bleek de implementatie van een dergelijk systeem de grootste horde. In veel gevallen was een hard fork nodig, iets wat op het Bitcoin-netwerk haast onmogelijk is. Met utrexxo is dit niet het geval, aangezien het op de wallet-laag kan werken waardoor slechts kleine software updates nodig zijn.

Op dit moment is utrexxo nog slechts een prototype, maar het ziet er volgens Dryja veelbelovend uit. Bovendien zijn andere ontwikkelaars ook bezig met de ontwikkeling van soortgelijke software. De kans is dus groot dat we in de toekomst nog veiligere Bitcoin-betalingen via onze telefoon kunnen verrichten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

Advertentie
Ad
Ad
Bitvavo
Reviewed
€6.708,00 Kopen
1
1
Coinmerce
Reviewed
€6.738,28 Kopen
2
2
SATOS
Reviewed
€6.761,34 Kopen
3
3
Litebit
Reviewed
€6.766,94 Kopen
4
4
Bitonic
Reviewed
€6.781,70 Kopen
5
5
Anycoin Direct
Reviewed
€6.782,75 Kopen
Laatste nieuws