Rico Engelbarts
10/06/2018 11:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2018 11:26

Vermogensbeheerder Jacobs: Cryptocurrency bewijst dat status USD als reservemunt kwetsbaar is

Nieuws
vermogensbeheerder_jacobs_cryptocurrency_bewijst_dat_US_dollar_als_reservemunt_kwetsbaar_is

De CEO van Lazard, Kenneth M. Jacobs, zei dat de eenzijdige aanpak van de Verenigde Staten ten opzichte van buitenlandse politiek en handel een bedreiging vormt voor het bestaan van de Amerikaanse dollar (USD) als de belangrijkste reservemunt ter wereld. Dat is een status die de dollar heeft behouden sinds het de Britse pond in 1945 van de troon stootte.
Ten behoeve van internationale handelsverkeer houden centrale banken over de hele wereld bepaalde valuta’s in reserve. Deze actie, in overeenstemming met het systeem van Bretton Woods van 1944, staat nationale banken toe om hun eigen lokale valuta aan hun burgers uit te geven in de vorm van schuldbekentenissen en ze terug te kopen met dergelijke reservevaluta’s.
Druk op de Amerikaanse dollar
De afgelopen jaren zijn er een aantal andere valuta’s ontstaan uit de groeiende economieën van de wereld. De euro en de yen zijn gestegen in acceptatie en concurreerden met de Amerikaanse dollar, aangezien verschillende landen die valuta nu in reserve houden. Nog recenter heeft de komst van China als grootste schuldeiser en exporteur ter wereld invloed gehad op de verklaring van de Chinese yuan als een wereldwijde reservemunt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2015.
Hoewel de academische verklaring om een valuta van een land als reservemunt te kwalificeren, gebaseerd lijkt te zijn op economische indices, spelen ook andere redenen, zoals de internationale politiek, een belangrijke rol in deze kwestie.
In 2017 identificeerde John Hardy, hoofd vreemde valuta-strategie bij Saxo Bank, drie belangrijke geopolitieke kwesties als oorzaken van druk op de USD die de status van ‘s werelds belangrijke reservemunt kunnen beïnvloeden:

  • De voortdurende toename van China die een prominentere rol opneemt in de wereldhandel en financiële markten.
  • De Noord-Koreaanse regimes die ernaar streven om geloofwaardigheid en onaanraakbaarheid als kernmacht te handhaven en hoe dit de relatie tussen de VS en China beïnvloedt, maar ook hoe Japan met deze dreiging omgaat in termen van binnen- en buitenlands beleid.
  • De versoepeling van de trans-atlantische alliantie tussen de VS en Europa en hoe Europa en de EU op eigen benen staan als een meer onafhankelijke supermacht.

Cryptocurrency en opkomende technologieën
Afgelopen donderdag merkte Jacobs in Bloomberg Businessweek op dat de hoeveelheid technologie die vandaag bestaat in de wereld met cryptocurrency, het de USD nog ingewikkelder maakt om haar status als mondiale reservemunt te behouden:

Voor zover we een eenzijdig buitenlands beleid en een eenzijdig handelsbeleid hebben, verleiden we de wereld om een alternatief te vinden. Waarschijnlijk de grootste blijk van soft power is het feit dat de VS de reservemunt van de wereld heeft.

Jacobs merkte echter op dat dit misschien niet het geval is voor de nabije toekomst, maar een ontwikkeling is die in het zicht en binnen de bewuste verbeelding moet worden gehouden.

Er is nog steeds genoeg technologie in de wereld van vandaag met cryptocurrency en er zijn veranderingen gaande waarvan je je kunt voorstellen, als je je gedachten de vrije gang laat gaan, dat die in de toekomst een alternatief worden.

Misschien gaat dit gebeuren maar het zal zeker een grote verstoring in het mondiale monetaire systeem vertegenwoordigen, evenals de internationale herdefinitie van macht. Vandaar dat er binnenkort meer aandacht zal zijn voor opkomende technologieën en cryptocurrency.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie