Erik Juffermans Erik Juffermans
28/03/2024 15:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2024 13:02

Volgende crypto tijdperk ingeluid? ‘Tokenisatie’ bereikt grote mijlpaal

Nieuws
Volgende crypto tijdperk ingeluid? ‘Tokenisatie’ bereikt grote mijlpaal

Foto: Jonathan Weiss/Shutterstock

Tokenization wordt de afgelopen jaren steeds vaker genoemd als een van de grote potentiële toepassingen van blockchain technologie. Maar dit jaar lijkt tokenization,  aangespoord door het investeringsfonds Blackrock, pas echt op gang te komen. Blackrock heeft namelijk recent een tokenization fonds gelanceerd op de Ethereum blockchain. Het fonds is inmiddels al gegroeid tot $244 miljoen. Dit blijkt uit data van Etherscan.

AI supermunt is een feit: crypto-fusie goedgekeurd, lancering nabij

De toekomst van tokenization en RWA

Larry Fink, de CEO van Blackrock sprak zich eerder dit jaar al uit over de tokenisatie van real world assets (RWA). Real world assets zijn hierbij bijvoorbeeld aandelen, obligaties maar ook vastgoed en kunst. Tokenisatie van RWA houdt in dat deze assets een digitale tegenhanger, een getokeniseerde versie, krijgen op de blockchain en verhandeld kunnen worden. Fink gelooft dat dit de volgende grote stap gaat worden voor de blockchain sector.

“We geloven dat de volgende grote stap de tokenization van financiële assets zal zijn. En dat betekent dat elk aandeel en elke obligatie op een en dezelfde ledger staan.”

Aldus Fink eerder dit jaar. Volgens Blackrock is RWA tokenization momenteel de grote toepassing van blockchain. Het RWA fonds van Blackrock, met de afkorting BUIDL, moet deze sector een boost gaan geven. En vooralsnog lijkt de RWA sector zeker te profiteren van de avances van Blackrock. Volgens data van Dune Analytics zijn er al meer dan $1 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties ‘getokenized’.

Wat is het BUIDL fonds van Blackrock?

Het BUIDL fonds volgt de waarde van het On-Chain U.S. Government Money Fund (FOBXX) van Templeton. Dit fonds bevat $360 miljoen aan Amerikaanse staatsobligaties. RWA projecten binnen de crypto sector hebben met behulp van het BUIDL fonds nu dus de mogelijkheid om directe verrekeningen uit te voeren van hun getokeniseerde obligaties.

Een voorbeeld hiervan is Ondo Finance (ONDO), een van de grootste crypto RWA projecten met een marktkapitalisatie van ruim $1,3 miljard. Ondo Finance investeerde deze week $95 miljoen in het BUIDL fonds.

Dat de RWA sector immens veel potentie heeft is duidelijk. De stappen van Blackrock in de RWA wereld getuigen van deze potentie. Volgens schattingen zou de RWA markt voor 2030 kunnen groeien tot een waarde van $16 biljoen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie