Erik Juffermans Erik Juffermans
03/06/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2023 18:00

Coinbase jaagt op financiële instellingen met nieuwe producten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Primakov / Shutterstock.com

Begin mei werd bekend dat Coinbase een nieuwe exchange lanceerde vanuit Bermuda. Dit deden ze om aan de Amerikaanse toezichthouders te ontsnappen. Volgens de Amerikaanse regels mogen crypto bedrijven namelijk geen derivaten aanbieden. Coinbase maakte op donderdag bekend dat deze exchange Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) derivaten speciaal voor institutionele investeerders gaat aanbieden.

Grote verkoopgolf Coinbase aandelen door ARK Invest
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Het belang van derivaten

Derivaten zijn producten waarbij handelaren assets kunnen lenen om deze te verhandelen. Zo kan met behulp van een derivaat gespeculeerd worden zonder daadwerkelijk een asset te bezitten. Voorbeelden van derivaten zijn hefboomproducten. Hierbij vergroten handelaren hun potentiële winst of verlies.

Naast consumenten zijn ook institutionele investeerders geïnteresseerd in derivaten. De crypto exchange geeft aan dat het deze keuze maakt in verband met die groeiende institutionele interesse voor deze producten. Of de exchange in de toekomst de opties voor andere crypto derivaten zal toevoegen is momenteel niet bekend.

De derivatenmarkt is een significant deel van de crypto markt. Op moment van schrijven is het totale handelsvolume van de afgelopen 24 uur op de crypto derivatenmarkt 148 miljard dollar. Dat van het spot handelsvolume is daarentegen ‘maar’ 38 miljard dollar. Dit blijkt uit data van Coingecko. Een flink verschil dus. 

Ongereguleerde derivaten

Deze derivatenmarkt binnen de crypto sector is grotendeels ongereguleerd. Weinig jurisdicties staan deze producten toe. Bermuda doet dit dus wel. Daardoor kan Coinbase met hun ‘derivatives exchange’ vanuit deze jurisdictie legaal derivatenproducten aanbieden.

Wellicht heb je op donderdag gelezen dat een nieuwe crypto wetgeving in werking trad in Hong Kong. Vanaf 1 juni kunnen crypto bedrijven een officiële licentie aanvragen om crypto assets aan te bieden in Hong Kong. Deze bedrijven moeten zich echter wel aan een hoop regels houden. Zo zijn stablecoins en, jawel, derivaten vooralsnog verboden.

De wetgevers in Hong Kong geven echter wel aan het eerder besproken belang van derivaten te erkennen. Ze zeggen zich over de kwestie te zullen buigen en wellicht in de toekomst ook derivatenproducten toe te staan in de stadsstaat.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie