Timo Bult Timo Bult
11/02/2022 18:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2022 18:44

EU moet bitcoin volledig verbieden: Hongaarse centrale bank

icon-mining
Mining
EU moet bitcoin volledig verbieden: Hongaarse centrale bank

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De centrale bank van Hongarije wil dat Europa het minen en traden van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) volledig verbiedt. Het is een opvallende uitspraak van de Gouverneur van de Hongaarse centrale bank, György Matolcsy, zeker gezien de punten die hij aanhaalt in zijn verklaring.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

EU moet China achterna

In de persverklaring wordt duidelijk dat Matolcsy voorstander is van een zogenoemd dekenverbod, een verbod dat voor alle cryptocurrencies geldt, hoe groot of klein ook. China deed dit eerder al. Hij zegt:

“Het is duidelijk dat cryptocurrencies illegale activiteiten kunnen ondersteunen en de neiging hebben om financiële piramides op te bouwen.”

Het piramide-argument is echter al meermaals onderuit gehaald en tevens lijkt Matolcsy te vergeten dat cryptocurrencies op transparante, publieke en gedecentraliseerde blockchains draaien. Dit betekent dat transacties zeer makkelijk te traceren zijn. Mede hierdoor hebben autoriteiten in de meeste gevallen een duidelijk beeld van waar bijvoorbeeld geld wordt witgewassen.

Rusland gaat ook bitcoin verbieden, of toch niet?

Opvallend genoeg haalt Matolcsy ook uitspraken van de Russische centrale bank aan. “De Russische centrale bank stelt een verbod op cryptohandel en mining voor,” aldus de gouverneur. Dit was in eerste instantie inderdaad het geval. Maar het hoofd van de Hongaarse centrale bank vergeet te vermelden dat Rusland uiteindelijk de andere kant is opgeschoten.

Het Russische ministerie van Financiën zei niet veel later namelijk juist dat het land crypto moet reguleren, en niet verbieden. De Russische president Vladimir Poetin merkte op dat zijn land wat betreft crypto-mining een voordeel heeft ten opzichte van de rest van de wereld, wat mogelijk aangeeft dat hij dit als een strategisch voordeel ziet. Bovendien wil Rusland crypto als valuta gaan reguleren.

Helaas staat de Hongaarse centrale bank niet helemaal alleen in de Europese Unie. Eerder stelde de vicevoorzitter van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (EAEM) Erik Thedéen voor om crypto mining te verbieden. Of het ooit zover komt is nog maar de vraag. Volgens velen is bitcoin té groot om het nog effectief te kunnen verbieden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie