Kevin Schijven Kevin Schijven
19/01/2022 18:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2022 18:05

Europa moet bitcoin mining verbieden, zegt toezichthouder

Nieuws
Europa moet bitcoin mining verbieden, zegt toezichthouder

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Proof-of-work (PoW) mining, zoals bitcoin (BTC) gebruikt, moet verboden worden in de Europese Unie (EU). Dat stelt de vicevoorzitter van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (EAEM) Erik Thedéen in een interview met de Financial Times.

Een PoW-netwerk bestaat uit duizenden computers die met elkaar concurreren om transacties te verifiëren op de blockchain door complexe wiskundige problemen op te lossen. De twee grootse cryptocurrencies op de markt, namelijk bitcoin en ethereum (ETH), maken hier gebruik van.

Volgens gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) wordt echter relatief weinig bitcoin-mining uitgevoerd in Europa. CBECI meldt dat Duitsland en Ierland wellicht verantwoordelijk zijn voor 4,5% van alle bitcoin-mining, maar meldt daarbij dat er geen bewijs is om deze cijfers te rechtvaardigen. De hoge cijfers zijn wellicht het resultaat van VPN diensten. Toch is dat laag vergeleken met de 35% in de VS.

De vicevoorzitter is van mening dat andere Europese toezichthouders de crypto-markt moeten sturen richting proof-of-stake (PoS) omdat het minder energie-intensief is. Thedéen ziet een compleet verbod op PoW-mining als een oplossing hiervoor.

Ethereum is overigens al langer van plan over te stappen naar PoS en lanceerde eind 2020 de ‘Beacon chain,’ een PoS blockchain. De verwachting is dat Ethereum wellicht dit jaar nog overstapt naar de nieuwe chain middels een zogenaamde merge, of fusie.

Win XRP of SHIB: test jouw kennis met de gratis crypto quiz

Desinformatie & FUD

Er wordt nog altijd veel desinformatie verspreid omtrent het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk. Het verbruik kreeg weer veel aandacht toen Tesla CEO Elon Musk vorig jaar plotseling aankondigde dat zijn bedrijf geen BTC meer accepteert voor Tesla auto’s vanwege milieuzorgen. Dat leidde tot de oprichting van de Bitcoin Mining Council met MicroStrategy CEO Michael Saylor. Volgens een recent onderzoek van de raad is inmiddels 58,5% van bitcoin-mining afkomstig uit groene bronnen.

Musk zei ooit dat Tesla weer BTC zou accepteren zodra dit gehalte boven 50% ligt. Echter heeft hij zich hier nooit meer over uitgesproken. Veel mensen denken dan ook dat het destijds vooral marktmanipulatie was en het zou niet de eerste keer zijn geweest dat hij zich hier schuldig aan maakt.

Ook Ripple, het bedrijf achter de XRP, is sinds het bedrijf door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is aangeklaagd, zeer agressief aan het lobbyen tegen Bitcoin en Ethereum hieromtrent.

Ondertussen kondigt tech-gigant Intel juist aan dat dat het efficiëntere bitcoin-miners gaat bouwen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie