Roy van Krieken Roy van Krieken
08/12/2021 14:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2021 14:30

Bitcoin netwerk bijna volledig hersteld na verbod China

icon-mining
Mining
Bitcoin netwerk bijna volledig hersteld na verbod China

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Halverwege dit jaar werd de wereld van cryptocurrencies tot op zijn grondvesten geschud toen China bekend maakte dat het minen van cryptocurrencies per direct verboden zou worden in het land. Een groot deel van de rekenkracht, ofwel hash-rate, van het Bitcoin (BTC) netwerk was gevestigd aldaar en dus kreeg deze hash-rate een zware klap te verduren. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en lijkt het netwerk gezonder dan ooit.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BTC Hash-rate

Volgens het on-chain data analyse bedrijf Glassnode komt de huidige hash-rate van het Bitcoin netwerk aardig in de buurt van het absolute hoogtepunt vlak voor het verbod op mining in China. We zijn nu slechts 4% verwijderd van deze all-time high.

Vandaag was de totale rekenkracht maar liefst 172 EH/s. In juni van dit jaar stond deze rekenkracht op het dieptepunt. Destijds was de hash-rate slechts 93 EH/s. Dat betekent dat in een paar maanden tijd de hash-rate voor 93% is hersteld.

China verliest hoofdrol in Bitcoin

Voorheen was China verreweg de grootste speler als het op de hash-rate van het Bitcoin netwerk aankomt. Een meerderheid van alle rekenkracht was hier gevestigd. Veel analisten zagen dit destijds als een probleem, want dit zorgde er namelijk voor dat China een grote invloed over het netwerk kon uitoefenen.

Door het verbod op minen heeft dit probleem zichzelf echter opgelost. Alle miners in China werden genoodzaakt naar andere landen zoals Canada en de Verenigde Staten te verhuizen. China heeft hiermee elke vorm van invloed die zij hadden kunnen uitoefenen uit handen gegeven. Een enorm positieve ontwikkeling voor het Bitcoin netwerk dus.

Op het moment levert de Verenigde Staten het grootste deel van de rekenkracht. Zeker 35,4% van de Bitcoin hash-rate komt hier vandaan. Op de tweede plek staat Kazakhstan met 18,1%. Rusland staat op plek drie en is verantwoordelijk voor 11,23%.

Oorspronkelijk was er chaos en paniek na het controversiële Chinese verbod. Het heeft echt ook bewezen dat het Bitcoin netwerk niet zomaar een halt toe geroepen kan worden. Het duurde slechts een paar maanden voordat het herstel compleet was en het netwerk lijkt nu gezonder dan ooit.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie