Simon Bosch Simon Bosch
27/02/2023 20:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2023 20:13

Groot deel van ethereum en dogecoin in handen van kleine groep

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Deze whales verloren 1 miljard dollar als gevolg van USDC crash

Foto: Sergey Uryadnikov/Shutterstock

In veel gevallen weten grote investeerders beter wat ze doen dan kleine investeerders. Zij hebben immers een hoop te verliezen en zijn dus meer bereid om onderzoek te doen dan kleine investeerders. Uit on-chain data blijkt dat er enorme verschillen zijn in waar het geld van whales zit ten opzichte van het ‘kleine geld’.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Grote investeerders hebben veel Ethereum

De informatie die op blockchains staat is in veel gevallen publiek. Hierdoor kunnen analysebedrijven nuttige details uit de data halen. Zo kun je bepalen waar grote investeerders hun geld in hebben gestopt. Uit data van IntoTheBlock blijkt dat grote investeerders maar liefst 39% van alle Ethereum (ETH) in hun bezit hebben.

Grote investeerders’ verdeelt IntoTheBlock in twee groepen. De whales hebben minstens 1% van de uitstaande tokens in handen, de groep die het bedrijf ‘investeerders’ noemt heeft 0,1% tot 1% in handen. Dat is alsnog erg veel geld voor de meeste mensen.

0,1% van alle ETH is op dit moment 120.482 ETH, dat is op het moment van schrijven een ruime 186 miljoen euro waard. Je komt dus niet zomaar in deze categorie. Het moet gezegd worden dat er geen eenduidige definitie voor ‘whale’ is. Veel andere analysebureau’s zetten de minimale grens voor bitcoin (BTC) bijvoorbeeld op 100 BTC. Op dit moment is dat ‘slechts’ 2,2 miljoen euro waard.

Advertentie

Whales hebben minder Bitcoin, maar meer Polygon?

Het blijkt ook dat dezelfde klasse ‘grote investeerders’ in verhouding veel minder in bitcoin zitten. Volgens on-chain data is die groep namelijk maar 11%. Je zou misschien denken dat het tegenovergesteld is.

Bitcoin is op het eerste gezicht veel aantrekkelijker voor instituten, bijvoorbeeld omdat instituten vaak gebruikmaken van de vele gereguleerde Exchange Traded Funds (EFT’s). Blijkbaar is dat veel minder het geval. Het zal ook helpen dat de marktwaarde van Bitcoin veel groter is. Je hebt dus meer geld nodig om hetzelfde percentage van alle bitcoins te hebben.

Ook valt op dat Polygon (MATIC) en Dogecoin (DOGE) enorm populair zijn bij grote partijen. Volgens IntoTheBlock hebben 13 whales 70% van de MATIC-tokens in handen, en de groep ‘grote investeerders’ heeft zelfs 85% van de uitstaande coins. Voor Dogecoin is dit respectievelijk 46% en 65%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie