Simon Bosch Simon Bosch
18/07/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/07/2023 09:00

Grote investeerders kiezen massaal voor bitcoin-fondsen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Instituties-halen-bitcoin-exchanges

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Al een aantal weken is te lezen over hoe steeds meer geld naar  onder andere bitcoin-investeringsfondsen stroomt. Eind vorige maand waren de instromen naar crypto-beursfondsen sinds 2022 niet meer zo groot geweest, maar nu is ook die grens overstegen. Investeerders waren vorige week net zo optimistisch als in 2021.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s groeien weer als in 2021

Dat schrijft CoinShares, die Exchange Traded Funds (ETF’s) op basis van cryptocurrencies aanbiedt. De afgelopen vier weken stroomde 742 miljoen Amerikaanse dollar de onderzochte crypto-ETF’s binnen. Dat is de grootste groei sinds het vierde kwartaal van 2021, toen bitcoin (BTC) nog een laatste stijging naar een all-time high meemaakte.

Als we inzoomen op vorige week, dan gaat het in totaal om 137 miljoen dollar aan inflows. Dat is niet zoveel als het record van dit jaar, die zagen we namelijk vier weken geleden met een wekelijks bedrag van 199 miljoen dollar. Dat was vlak nadat BlackRock zijn aanvraag deed voor een spot-bitcoin-ETF.

Zoals nagenoeg altijd had bitcoin vorige week het meeste baat bij de groei, bijna 140 miljoen dollar ging naar BTC. Dat is 99% van het totaal. Ondertussen kromp ethereum (ETH) met 1,6 miljoen dollar. De fondsen die short zijn op bitcoin en dus mikken op een dalende bitcoin prijs zagen 3,2 miljoen dollar vertrekken.

Advertentie

Crypto ETF’s toevluchtsoord voor investeerders

Noord-Amerika was het thuis van het grootste deel van dit geld. 109 miljoen dollar kwam uit de Verenigde Staten en 28 miljoen dollar uit Canada. Investeerders in Europa hebben nagenoeg niets veranderd aan hun posities.

CoinShares noemt dit keer specifiek het ‘CoinShares Digital Securities Limited’ fonds. Dit zijn fondsen waarvan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vindt dat de onderliggende cryptovaluta in feite ongeregistreerde effecten zijn. Investeerders zijn kennelijk nog steeds geen fan van deze coins, dit fonds is namelijk met 1,6 miljoen dollar gekrompen tot een totale waarde van 590 miljoen dollar.

Toch zijn investeerders overduidelijk erg blij met de onderzochte beursproducten. Ze lijken deze fondsen zelfs als een toevluchtsoord te zien door de vele problemen met beleidsmakers, het handelsvolume van deze ETF’s steeg namelijk tot 2,3 miljard dollar. Dat is bijna dubbel zoveel als het jaarlijkse gemiddelde van 1,4 miljard dollar. Ook was dit volume vorige week 11% van al het volume in de crypto-markt, als je dat van reguliere crypto exchanges erbij optelt. Gemiddeld genomen is dat maar 2%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie