Simon Bosch Simon Bosch
19/01/2023 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2023 20:04

Justitie VS kijkt ook naar Binance in recente grote handhavingsactie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Justitie VS kijkt ook naar Binance in recente grote handhavingsactie

Foto: Grey82 / Shutterstock.com

Gisteren werd bekend dat de crypto exchange Bitzlato het criminelen bewust mogelijk maakte om geld wit te wassen. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie is hier achter gekomen en is begonnen met het berechten van het bedrijf en de oprichter. Binance is er volgens een ander overheidslichaam ook betrokken bij de situatie.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Russische crypto exchange voor criminelen ontmaskerd

In het bericht over het verbod van transacties van en naar Bitzlato schrijft het Financial Crime Enforcement Network (FinCEN) dat Bitzlato het criminelen makkelijk maakte om geld wit te wassen door weinig vragen te stellen over de herkomst van het geld en de identiteit van de klanten.

Het bedrijf is geregistreerd in Hong Kong, maar het zou een kantoor hebben in Rusland en Russische vacatures hebben uitstaan. Veel landen wereldwijd hebben Russische bedrijven en inwoners financiële sancties opgelegd, waardoor Russen bij de meeste crypto exchanges niet terecht kunnen.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie schrijft hetzelfde, en benoemt dat de klanten veelal bekende criminelen zijn. Bitzlato zou meer dan 700 miljoen dollar (ongeveer 650 miljoen euro) aan illegaal geld hebben witgewassen, waaronder miljoenen dollars aan hacks en ransomware-winsten. Hackers maakten de afgelopen jaren veelvuldig gebruik van cryptocurrencies zodat ze gereguleerde bankrekeningen konden omzeilen. In 2022 stalen zij zelfs voor recordbedragen aan coins.

Advertentie

Binance betrokken

Bitzlato was verbonden met sommige andere exchanges, naar deze bedrijven werden de witgewassen tokens gestuurd. Je zou het bedrijf dus kunnen zien als een soort mixer. Het is mogelijk dat Bitzlato ook niet-criminele klanten diende.

De grootste wederpartijen die volgens FinCEN tokens hebben ontvangen noemt waren de voormalige Russische darknet-marktplaats Hydra, de Russische vermeende Ponzifraude ‘TheFiniko’ en Binance. Laatstgenoemde zou zelfs de meeste crypto’s hebben ontvangen. De drie grootste zenders van tokens waren Hydra, de Finse exchange Local Bitcoins en TheFiniko.

Binance koos er vorig jaar voor om sommige Russische klanten niet links te laten liggen. Het nieuws over Bitzlato zorgt voor een hoop vragen, maar het moet worden benadrukt dat FinCEN het heeft over transacties tussen 2018 en 2022. Vermoedelijk zal het gros van het volume dus in het ‘niet illegale’ tijdvak vallen, maar toch wekt het vragen op over de situatie. Binance heeft in een reactie aan Cointelegraph laten weten:

“Binance is verheugd substantiële assistentie te hebben verleend aan internationale rechtshandhavingspartners ter ondersteuning van dit onderzoek. Dit illustreert de inzet van Binance om samen te werken met wetshandhavingspartners wereldwijd.”

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie