Simon Bosch Simon Bosch
30/10/2022 15:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/10/2022 15:05

Web3 kampt met 15 scams per uur, volgens onderzoek

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Hoe crypto scammers omgaan met de bearmarkt

Foto: Alex Volot/Shutterstock

Vroeger stonden de woorden ‘cryptocurrency’ en ‘blockchain’ gelijk aan criminaliteit. Dat is nu wel anders, nu weten we namelijk dat de jonge industrie meer te bieden heeft dan louche zaken. Toch hebben criminelen nog steeds duidelijk een voet aan de grond in cryptoland. Dat blijkt uit onderzoek van Solidus Labs.

Solana-ontwikkelaars komen bijeen wegens dringende problemen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Smart contract-scams

Deze blockchain-analist heeft tot en met 10 oktober 2022 maar liefst 188.525 scams gevonden op 12 verschillende smart contract-blockchains. Niet alle onderzochten netwerken worden genoemd, maar in ieder geval gaat het om Ethereum (ETH), Polygon (MATIC) en BNB Chain (BNB).

Zeker als je je bedenkt dat het uitsluitend gaat om blockchains die smart contracts mogelijk maken is het een flinke hoeveelheid. Sterker nog, gemiddeld gebeuren er 15 scams per uur op deze chains. Op BNB Chain vertoont 12% van alle geminte tokens frauduleuze eigenschappen, op Ethereum is dit 8%.

De ondergrens van de totale waarde aan scam-contracten schat Solidus op 910 miljoen dollar. In dit bedrag zitten alleen de fondsen die via gereguleerde en/of gecentraliseerde exchanges, zoals Binance, bij de scams zijn beland. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke bedrag dus veel hoger.

Volgens het bedrijf zijn deze neppe smart contracts ontworpen om je fondsen te stelen. Ze kunnen automatisch worden ingezet en gemakkelijk worden herhaald. Vaak gaan ze hand in hand met rug pulls, een woord uit de crypto-gemeenschap dat eigenlijk synoniem is voor Ponzifraude.

Advertentie

Crypto hacks aan de orde van de dag

Naast dit soort scams zijn ook hacks nog steeds aan de orde van de dag. Begin oktober waren er nog nooit zoveel hacks in een enkele maand geweest, en toen was de maand nog maar net begonnen. Zogenaamde ‘bridges’ waren hierin een populair doelwit. Deze verbindingstukken tussen verschillende protocollen zijn in 2022 al meer dan 2 miljard verloren aan hacks. 2022 was zelfs een recordjaar voor hacks in het algemeen, ondanks dat de prijzen hard zijn gekelderd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie