Rico Engelbarts
06/06/2018 15:18 1 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2018 15:18

Zuid-Afrika’s centrale bank test blockchain-betalingen met succes

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
zuid-afrika_centrale_bank_test_blockchain_betaling_met_succes

De centrale bank van Zuid-Afrika heeft een aantal ongelooflijke resultaten bekendgemaakt voor een proef met haar op blockchain gebaseerde systeem voor interbancaire ‘clearing’ en afwikkeling.
Volgens een dinsdag vrijgegeven verklaring zei de South African Reserve Bank (SARB) dat het een 14 weken durende “realistische” proof-of-concept heeft voltooid die erin geslaagd is om de 70.000 dagelijkse betalingsverrichtingen van het land binnen twee uur af te wikkelen, met een gemiddelde van 1-2 seconden voor elke transactie, en dat allemaal met behoud van volledige anonimiteit.
Aan de pilot deden leden van een consortium van banken mee, waaronder Absa, Capitec, Discovery Bank, FirstRand, Investec, Nedbank en Standard bank.
De SARB verklaarde in het rapport dat het succes van haar proof-of-concept niet betekent dat het van plan is om het bestaande real-time gross settlement-systeem (RTGS) te vervangen door een live blockchain-implementatie. Daarvoor is meer onderzoek nodig, zei de centrale bank, en ook zouden relevante regelgevings- en handhavings-systemen moeten komen. De bank zei het volgende in het rapport:

Belangrijke overwegingen die aangepakt moeten worden, zijn onder meer de evaluatie van ondersteunende kaders en andere systemen die integreren met het RTGS-systeem, evenals de wettelijke, regelgevende en nalevings-factoren. Een volledig live DLT-gebaseerd betalingssysteem staat momenteel niet gepland in Zuid-Afrika.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie