PremiumBitcoin crash aanstaande? Fed brengt slecht nieuws voor crypto-markt

Onlangs schreven we al in onze premium omgeving dat gisteren de groeicijfers van de Amerikaanse economie uit zouden komen. Die zijn nu bekendgemaakt, en zoals we eigenlijk al verwachtten tonen veel cijfers opnieuw een krimp in de economie. Het is nu bijna onvermijdelijk dat we in een recessie belanden. Dat maakt de kans groot dat we nóg een crash gaan zien bij cryptocurrencies.

Economie VS nog steeds sterk

Het is een complexe situaties met veel belangrijke aspecten, maar laten we vooral beginnen bij de nieuwe data. De meeste cijfers hebben betrekking op de Verenigde Staten. Dat is belangrijk, want de Amerikaanse centrale bank heeft nog steeds een grote impact op de gehele financiële wereld en daarmee ook op cryptovaluta. Daarnaast is het beter in staat dan de Europese Centrale Bank (ECB) om de rentes omhoog te gooien, waardoor het beter dan de ECB in kan spelen op ontwikkelingen in de economie.

Het jaarlijkse retail sales-cijfer is gegroeid (9,10% om precies te zijn), maar ten opzichte van het cijfer van dezelfde dag vorig jaar (10,06%) gaat het om een afnemende stijging. Het maandelijkse cijfer is ook iets gegroeid, al gaat het om een magere 0,3%. Verwacht werd 0,2%, het is dus nog steeds beter dan verwacht. Bovendien waren consumenten in augustus iets minder positief, toen kromp de waarde met 0,4%.

Alleen core retail sales is gekrompen, met 0,3%. Verwacht werd een lichte groei van 0,1%, terwijl de datapunt vorige maand met 0,4% groeide. Dit cijfer is vergelijkbaar met het reguliere retail sales-cijfer, maar hier zitten de auto-verkopen niet bij in. Dat mag ook wel, volgens sommige analisten zit die markt nog altijd in een enorme bubbel. Als tweedehands auto’s worden verkocht voor een hogere prijs dan een nieuwe auto is er natuurlijk wat aan de hand.

Het nieuwe werkloosheidscijfer is ook erg positief. De afgelopen week hebben 213.000 mensen zich gemeld als werkloos in de VS. Dat is minder dan de week ervoor, toen ging het namelijk om 218.000 mensen. Ook werd een veel hoger aantal verwacht, 226.000 mensen namelijk.

Fed heeft slecht nieuws voor bitcoin en crypto

Je zou zeggen dat dit allemaal heel positieve cijfers zijn, en dat zijn ze ook. Maar als investeerders moeten we ook nadenken over de gevolgen. Jerome Powell bij de Federal Reserve heeft het namelijk zijn missie gemaakt om de rentes te blijven opkrikken totdat de inflatie hard genoeg is afgenomen. Zoals we onlangs al in een artikel in Discord hebben beschreven is 3% tot 4% niet eens genoeg meer, de inflatie moet terug naar 2%.

De goede data is voor de Amerikaanse centrale bank dus groen licht om zo hard mogelijk de beleidsrente te verhogen. Veel economen verwachtten juist dat de economie hard afgekoeld was, waardoor de Federal Reserve wel rustig aan zou kunnen doen. Maar daar lijkt het juist niet op.

Andere economen verwachten juist wel dat de Fed lekker door blijft denderen. Een renteverhoging van maar liefst één hele procent (100 basis points in jargon) zou juist op tafel liggen. Dat zou de grootste stijging in 40 jaar tijd zijn.

De centrale bank begon begin dit jaar met het verhogen van de rentes. Sindsdien zijn bitcoin (BTC) en altcoins eigenlijk niet gestopt met dalen, zoals vaak te lezen in het laatste crypto nieuws. Alleen maar stoere taal is het duidelijk niet, een kleine renteverhoging kan al een enorm effect hebben op de markt.

Er is nog steeds weinig reden waarom de Federal Reserve hiermee zou stoppen. De economie draait kennelijk uitstekend, en de inflatie is nog steeds hoog. Dus waarom zou het stoppen? Crypto-investeerders zijn vaak speculanten, en bovendien gokken deze speculanten op termijn vaak op een verlies in vertrouwen in fiat-valuta zoals de dollar. Dat is voor de Jerome Powell bij de Fed alleen nog maar meer reden om te laten zien wat hij in huis heeft.

Blijf de markt een stapje voor!

Macro-economische gebeurtenissen en omstandigheden zijn een belangrijke factor in de ontwikkeling van de cryptokoersen. In onze premium omgeving delen onze huis-economen, schrijvers en analisten actueel nieuws en houden we belangrijke data goed in de gaten. Ook worden hier dagelijks marktupdates gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates overzichtelijk gepresenteerd. Ben je nog geen lid? Probeer het 30 dagen gratis!

Laatste Nieuws

Volgende artikel