PremiumBitcoin weekupdate: hou deze economische data in de gaten

Afgelopen week stonden de markten in het teken van het Amerikaanse schuldplafond en natuurlijk de arbeidsmarkt. Als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve van de afgelopen 14 maanden, verwachten de meeste analisten dat de Verenigde Staten in de tweede helft van 2023 in een recessie terechtkomen.

Om van een recessie te kunnen spreken moet echter de werkloosheid omhoog. Momenteel ligt die nog op het historisch lage niveau van 3,4 procent. Wat dat betreft is het aantal werkloosheidsclaims een belangrijke wekelijkse indicator om in de gaten te houden. Afgelopen week kwam die echter verassend binnen op 229.000 stuks, terwijl een totaal van 245.000 verwacht werd.

Maar genoeg over afgelopen week. Aankomende week staat ook weer volop in het teken van de Amerikaanse arbeidsmarkt, met op vrijdag als climax de werkloosheidscijfers.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer van dit soort updates ontvangen? Neem dan eens kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer het gelijk zelf 30 dagen gratis.

Woensdag 31 mei

We beginnen op woensdag met de Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS), wat een goede weergave is van het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten. In principe zit er een redelijke daling in het aantal openstaande vacatures, maar nog niet voldoende om van significante ellende te spreken voor de arbeidsmarkt.

Donderdag 1 juni

Op donderdag zitten we wat voller qua belangrijke economische data vanuit de Verenigde Staten, waaronder de NFP Change, de netto-verandering van het aantal werkenden in de Verenigde Staten. Afgelopen maand kwam deze indicator verrassend hoog binnen op 296.000 stuks, terwijl een plus van 148.000 stuks verwacht werd.

Ook komt het aantal werkloosheidsclaims binnen. Vorige week kwam deze statistiek onverwachts laag binnen op 229.000 stuks, terwijl er een score van 245.000 verwacht werd. Alles bij elkaar kunnen we daarmee zeggen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er nog steeds florisant op lijkt te staan.

Verder hebben we op donderdag de ISM Manufacturing PMI, wat in feite een weergave is van de gezondheid van de Amerikaanse industrie. Deze indicator begint nu echt zwakte te vertonen. In principe betekent iedere score onder de 50,0 dat we richting een recessie gaan. Dat ligt in principe in lijn met de verwachtingen van het gros van de analisten.

Vrijdag 2 juni

Op vrijdag eindigen we met de werkloosheidscijfers. De werkloosheid in de VS ligt op dit moment op 3,4 procent en de verwachting is dat deze opklimt naar 3,5 procent. Dat is nog lang niet genoeg om van een recessie te kunnen spreken. Wat dat betreft zit het nog wel goed met de Amerikaanse economie.

Dat neemt niet weg dat de rentes op de afgelopen 14 maanden extreem gestegen zijn en de vooruitzichten voor risico-assets om die reden matig. Macro-economisch gezien ziet de situatie er op dit moment niet florisant uit voor bitcoin en crypto in zijn algemeenheid.

Wat dat betreft kan het jaar 2023 nog weleens een lastige worden en moeten we waarschijnlijk onze adem inhouden tot de bitcoin halving van april 2024.

Blijf de markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap

Het kan dus weer spannende week worden qua macro-economische cijfers en daarmee mogelijk ook voor bitcoin. Wil je dit soort informatie eerder ontvangen en weten wat de impact van deze cijfers is op de markt? Hier praten wij over in de Premium omgeving van Crypto Insiders. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijks 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.

Laatste Nieuws

Next Post