Thom Derks Thom Derks
16/10/2022 15:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 20:40

Dit is waarom de Federal Reserve van koers moet wijzigen

Analyses

Foto: Mark Van Scyoc/Shutterstock

De Federal Reserve plaagt al het hele jaar de markten met agressieve renteverhogingen om de inflatie te bevechten. Helaas voor investeerders hebben die renteverhogingen behoorlijke negatieve gevolgen voor de koersen van bijna alle financiële assets. De grote vraag is wanneer het genoeg is en de Amerikaanse centrale bank stopt met het verhogen van de rente.

In principe is het antwoord op die vraag simpel; de Fed gaat door tot de inflatie is teruggebracht tot 2 procent. Ik vrees echter dat de Fed iets zal bereken in de economie voordat het haar doelstelling bereikt. Ik zet mijn geld in op de Amerikaanse markt voor staatsobligaties.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Droogte op de Amerikaanse obligatiemarkt

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat de Amerikaanse dollar momenteel een extreem sterke periode doormaakt. Onze eigen euro is op het moment van schrijven zelfs minder waard dan de dollar. De sterke dollar maakt het moeilijker voor buitenlandse overheden en bedrijven om in dollars uitgedrukte schulden terug te betalen.

Stel je voor dat jouw hypotheek niet in euro’s, maar in dollars uitgedrukt was. Dan had je nu een probleem. De dollar is nog altijd de wereldreservemunt, en dat betekent dat het grootste deel van de wereldwijde schulden uitstaat in Amerikaanse dollars.

Het resultaat van die sterke dollar? Buitenlandse overheden kopen geen Amerikaanse staatsobligaties meer en verkopen deze zelfs om hun eigen munten op te kopen en daarmee de koers weer een boost te geven. Japan heeft voor 1,2 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties en kan die markt behoorlijk onder druk zetten.

Reuters Graphics

Het is iets dat de Japanse overheid al de afgelopen maanden gedaan heeft om de vallende Japanse yen te ondersteunen. Dit moet Japan doen, omdat de centrale bank op dit moment de enige koper van Japanse staatsobligaties is, waarvan ze de rente kunstmatig onder de 0,25 procent houden.

China heeft vergelijkbare plannen en heeft net als Japan een enorme voorraad aan Amerikaanse staatsobligaties die ze kunnen dumpen. Als dat gebeurt, heeft Amerika een groot probleem, want wie koopt er nog Amerikaanse staatsobligaties?

Commerciële banken, buitenlandse centrale banken en de Federal Reserve op dit moment zijn verdwenen als kopers van Amerikaanse staatsobligaties. De liquiditeit droogt op en het is heel goed mogelijk dat de Federal Reserve hier straks moet ingrijpen. Daarmee zouden we de ‘langverwachte’ koerswijziging van de Federal Reserve krijgen.

Advertentie

Koerswijziging in aantocht?

Iedereen speculeert al maanden over een koerswijziging van de Federal Reserve en de focus ligt daarbij vooral op de aandelenmarkt. Als die capituleert, zo is de redenering, dan moet de Federal Reserve wel van koers wijzigen en de rente weer verlagen. De markten spreken al een tijdje over een zogenaamde “Fed pivot” of omkeer.

Persoonlijk denk ik dat de Federal Reserve op dit moment helemaal niet kijkt naar de aandelenmarkten, en dat het zich ook nog geen zorgen maakt over de werkloosheid. De voornaamste zorg voor de Federal Reserve op dit moment is de obligatiemarkt.

Als de bovenstaande situatie uitspeelt, dan kan zich een vergelijkbaar scenario voordoen als wat we in het Verenigd Koninkrijk zagen. Daar zitten pensioenfondsen met een hefboom in staatsobligaties, die plotseling als een baksteen begonnen te dalen. Als de Bank of England niet had ingegrepen, dan waren die pensioenfondsen waarschijnlijk omgevallen.

Het omvallen van de pensioenfondsen betekent in de eerste plaats dat Henk en Ingrid kunnen fluiten naar hun pensioen, maar bij die ineenstorting nemen ze waarschijnlijk de rest van de financiële sector mee. Als de pensioenfondsen waren omgevallen, dan hadden ze namelijk al hun assets moeten verkopen.

Dat veroorzaakt dan een massale liquidatiegolf, waar de Bank of England niet op zat te wachten. Vandaar dat er werd gesproken over een “Lehman moment”, waarmee in 2008 de wereldwijde financiële crisis begon. Terwijl de Britse centrale bank aan de ene kant de rente verhoogt om de inflatie te bevechten, staat door deze ellende ook weer de geldprinter aan.

Het resultaat is een compleet tegenstrijdig beleid. De kans is aanwezig dat we voor de Verenigde Staten een vergelijkbaar scenario zullen zien en dat de Federal Reserve om deze reden moet capituleren. Zodra dat gebeurt, zul je zien dat de markten heel snel opleven, maar vanaf dat moment moeten we echt ons hart vasthouden voor de inflatie.

Hoe de dogecoin (DOGE) koers met ruim 50% kan stijgen naar $0,27

Blijf de markt een stapje voor!

Macro-economische gebeurtenissen en omstandigheden zijn een belangrijke factor in de ontwikkeling van de cryptokoersen. In onze Premium omgeving delen onze huis-economen, schrijvers en analisten actueel nieuws en houden we belangrijke data goed in de gaten. Ook worden hier dagelijks marktupdates gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates overzichtelijk gepresenteerd. Wil jij niets over dit onderwerp missen? Word dan lid. Probeer het 30 dagen gratis!

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie