PremiumZijn Cardano en Solana fundamenteel sterker dan Ethereum? 

In onze Discord community voor leden ontvingen we de afgelopen dagen meerdere analyse verzoeken voor verschillende coins, zoals Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Cardano (ADA). In eerdere fundamentele analyse artikelen behandelden we Ethereum, Solana en Cardano. In deze rubriek vergelijken we de verschillende coins met elkaar en checken we periodiek hoe ze ervoor staan, check onze vorige periodieke vergelijking hier. Over de tijd zullen we andere coins vergelijken, laat ons weten welke coin je graag wilt zien via onze Discord en wellicht komt de token in onze Fundamental Analysis reeks. Zoals jullie van ons gewend zijn analyseren we verschillende statistieken om een duidelijk en realistisch beeld te schetsen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kun je deze eenvoudig stellen in onze Discord community.

Fundamental metrics ETH, SOL en ADA

In deze sectie kijken we naar belangrijke fundamentele metrics van de coins die wij checken. Op dit moment bestaat het lijstje uit Ethereum, Solana en Cardano. Fundamentals focussen op de onderliggend techniek, development en hoeveelheid gebruikers van een blockchain netwerk om een beeld te geven van de lange-termijn potentie van een project. Dit vormt de basis om risico in te schatten en investeringskeuzes te maken.

Project Ethereum 1.0 Solana Cardano
Waarde
Marketcap $140 miljard $17 miljard $13 miljard
Schaalbaarheid
Hoeveelheid transacties 15 – 30 tps 50.000 – 65.000 tps 250 tps
Transactie kosten $4 – $21 $0.00025 $0.1
Consensus mechanisme Proof of Work Proof of Stake Proof of Stake
Ontwikkelaars
Developers Dec. 2020 ~3000 ~200 ~190
Developers Dec. 2021 ~4000 ~900 ~375
1-jaar groei 33% 350% 97%
Marketcap verdeling per developer $53.8 miljoen $15.6 miljoen $43.5 miljoen
Gebruikers
Unieke adressen ~200 miljoen ~2.5 miljoen ~3.6 miljoen
Gemiddelde waarde per unieke adres $1075 $5600 $4528
Value locked
Total value locked $47.16  miljard $2.47 miljard $103.1 miljoen
% locked t.o.v. marketcap 36% 23% 0.6%

Figuur 1

Schaalbaarheid

Als we kijken naar de marketcap van de drie tokens zien we duidelijk dat Ethereum ruim bovenaan staat, respectievelijk 12x de marketcap van Solana en 8x Cardano. Met het voorlopig uitblijven van Ethereum 2.0 is direct duidelijk dat Ethereum bij uitstek slechter presteert op schaalbaarheid met slechts 15 – 30 transacties per seconde tegenover 250 voor Cardano en 50 000 voor Solana. Daarbovenop zijn de transactiekosten ook nog steeds significant hoger dan de andere layer 1 netwerken. Vanuit een schaalbaarheid perspectief is duidelijk dat de marktwaarde van Ethereum lastig te rechtvaardigen valt, hier is Solana duidelijk de winnaar vanwege stuk lagere marktwaarde maar met uitstek de beste performance op het gebied van schaalbaarheid.

Developers

Om een beter beeld te krijgen of de significant hogere marktwaarde van Ethereum terecht is t.o.v. Solana en Cardano kijken we ook naar het absoluut aantal developers (ontwikkelaars) op het netwerk. Hier zien we dat Ethereum ruim bovenaan staat. Opvallend is dat Solana bijna 2.5x zoveel developers heeft als Cardano. De lage hoeveelheid ontwikkelaars op Cardano heeft waarschijnlijk te maken met de pas recente lancering van smart contracts op Cardano (september 2021), hier valt meer te lezen in onze FA artikel van Cardano. Verder is het opvallend dat Solana hele sterke developer groei heeft in vergelijking tot hun marketcap. Dit is uitgedrukt in de metric “marketcap verdeling per developer”, hier is de marketcap gedeeld door het aantal developers. Solana scoort met $15 miljoen aan marketcap per developer een stuk beter op dit gebied dan Ethereum en Cardano. Samen met de sterke blijvende groei van het aantal ontwikkelaars is deze waardering extra interessant.

Gebruikers

Het aantal actieve gebruikers is een belangrijke metric en laat zien hoe gezond en actief een layer 1 netwerk is. Veel actieve gebruikers duidt ook op een sterke vraag naar de native token en kan op de langere termijn resulteren in toenemende prijs. Met 200 miljoen actieve unieke adressen staat Ethereum fier aan kop. Met deze metric laat Ethereum heel duidelijke zien waarom de waardering van Ethereum significant hoger is dan andere layer 1 smart contract projecten. Dit is met name belangrijk omdat actief gebruik een sterk positieve invloed heeft op de prijs. Dit is mooi uitgedrukt in de metric “gemiddelde waarde per uniek adres”.  Hier verdelen we de marketcap over het aantal gebruikers. Ethereum staat volgens deze metric duidelijk aan kop en heeft een 4x goedkopere waardering t.o.v. Cardano en 5x goedkopere waardering t.o.v. Solana aan de hand van deze metric.

Value locked

De value locked op een netwerk is een belangrijke metric om de lange-termijn overtuiging van de netwerkgebruikers weer te geven. Daarnaast is het ook een goede weergave van netwerkgebruik en activiteit in relatie tot DeFi applicaties. Volgens deze metric loopt Cardano sterk achter. Met maar 0.6% van de circulerende supply dat gelocked is op het netwerk. Dit is teleurstellend en hier willen we graag sterke verbetering inzien. Een reden voor het lage aantal locked tokens in DeFi lijkt te liggen aan de pas recente toepassing van smart contracts op Cardano. Hier is DeFi op Cardano nog in de kinderschoenen. De komende maanden moeten blijken of de adoptie gaat toenemen. Dit zullen wij nauw volgen in onze periodieke FA analyses. Duidelijk is dat Ethereum het best presteert onder deze metric. Het is erg imposant om te zien dat 36% van de Ethereum supply actief gebruikt wordt in DeFi toepassing op het netwerk. Dit laat zien dat veel gebruikers actief zijn op het netwerk en veel meerwaarde zien in de DeFi toepassingen op Ethereum.

Conclusie

De sterke groei van developers bij Solana is zeer gelimiteerd ingeprijsd in de marktwaarde. Ethereum en Cardano lijken relatief duur gewaardeerd met het oog op de developers. Verder valt het op dat Cardano op de meeste metrics niet zo heel goed scoort. De schaalbaarheid en groei van Solana maken Solana erg aantrekkelijk, als je dit vergelijkt met Cardano dan valt op dat Cardano duurder is terwijl het minder hard groeit, alleen het aantal actieve adressen is significant beter t.o.v. Solana. Hier scoort Ethereum juist weer het best in. Daarnaast zien we weinig DeFi activiteit op Cardano, hier zijn Ethereum en Solana juist erg sterk in. Al met al is het duidelijk dat Cardano zich nog moet bewijzen, dit is ook niet gek i.v.m. de recente release van smart contracts op het platform. Solana heeft een erg sterke groei en is relatief laag in marketcap, dit maakt Solana fundamenteel gezien aantrekkelijk dan Cardano. Ethereum is met kop en schouders de leider in de markt. Het aantal actieve adressen en netwerkactiviteit is indrukwekkend en blijft groeien.

Ben je benieuwd hoe de verschillende fundamentele metrics van jullie favoriete coins ontwikkelen in de toekomst of heb je een fa-verzoek van je eigen favoriete token? Check dan onze Discord community voor leden.

Solana, Cardano of Ethereum kopen?

Om antwoord te krijgen op de vraag om te kopen of verkopen verwijzen we je graag door naar onze Discord groep voor leden. Daar bediscussiëren onze analisten en ervaren handelaren dagelijks hun eigen in- of uitstapmomenten. Ook delen we hier regelmatig aanvullende koers analyses en updates van projecten die we eerder in deze rubriek hebben behandeld. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Laura
Heb jij ook al ETH in je portfolio?

Laatste Nieuws

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Next Post