Afbeelding: 1078064180/Shutterstock
‘Bitcoin voor Boomers’ is een wekelijkse column waarin ik mijn generatiegenoten meeneem op mijn reis door de wereld van Bitcoin.
Als iemand met een analoge achtergrond ontdek ik hoe deze digitale munt werkt: van wallets tot blockchains, en van koersbewegingen tot digitale schaarste.
In begrijpelijke taal en met een gezonde dosis nuchter verstand maak ik dit vaak technische onderwerp tastbaar voor iedereen die niet is opgegroeid met digitale technologie.
Nieuwsgierig naar meer? Luister dan ook naar de podcast bij deze column, of bewaar ’m voor later.
De mythe van crimineel geld
Bitcoin is voor boeven. Vraag het op straat aan tien mensen en acht zullen dit meteen beamen.
Daarmee herhalen ze braaf wat ze door de banken en de media in de afgelopen 10 jaar ingeprent is. En als je iets maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het waarheid.
Nu ben ik niet voor een gat te vangen en, als kind van de jaren 70, ook nog redelijk anarchistisch ingesteld. Dat boevenverhaal schrikt mij dus allerminst af, eigenlijk integendeel.
Na een paar uur Bitcoin te studeren kwam ik er al achter dat ons hier een broodje aap verkocht wordt.
Bitcoin: transparant tot op het bot
Want de blockchain van Bitcoin is volledig transparant. En iedereen, ook ik, heb gewoon een adres in dat netwerk. Een adres dat voor iedereen traceerbaar is. En als de fiscus mij binnenkort verplicht om mij adres op te geven, kunnen ze mijn naam koppelen aan het adres.
Dat laatste was sowieso al mogelijk, want elke Nederlandse exchange heeft tegenwoordig een super strak en waterdicht KYC-beleid, waarbij elke transactie uitgebreid wordt gemeld. Ook aan de fiscus. Niks te anoniem dus, op zijn best pseudoniem.
Vroeger was alles anders. Toen hadden banken en overheid nog geen idee wat Bitcoin was. En van die onwetendheid konden clubs als Silk Road en Wikileaks, die door alle banken geboycot werden, handig gebruik maken. Via de digitale weg konden ze alsnog geld ontvangen en versturen.
Waarom Hamas liever Dollars gebruikt
Maar ook dat is verleden tijd. Geen enkele organisatie kan zich nog anoniem wanen in het Bitcoin netwerk. Ook Hamas niet, de Palestijnse boevenbende, die jarenlang Bitcoin-donaties ontving.
Tot vorig jaar, toen vroegen ze hun sponsors om hiermee te stoppen. Waarom? Omdat al hun adressen in de blockchain bekend waren en alle betalingen dus volledig zichtbaar.
Gelukkig had Hamas een goed alternatief. Ze vroegen hun aanhangers namelijk om voortaan weer in oude, vertrouwde dollars te betalen. Liefst contant.
Vreemd is dat niet, want elke studie laat zien dat de criminele wereld nog steeds voor 95% draait op dollars. En de bnanken doen er nog steeds graag aan mee.
Maar Bitcoin? Nee… dat is voor boeven.
Meer weten?
In de nieuwste aflevering legt Norbert uit waarom criminelen steeds vaker kiezen voor cash in plaats van Bitcoin. En wat dat zegt over de kracht van transparant digitaal geld.
Klik hieronder om naar de podcast te luisteren of bewaar ‘m voor later: